Časopis za pokrajino Posavje
6.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ura slovenščine ob 10-obletnici spominskega parka Jurija Dalmatina

Objavljeno: Ponedeljek, 10.06.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Poletni vecer 1-2019 (15)

Kulturni program so oblikovali učenci sedmega, osmega in devetega razreda OŠ Jurija Dalmatina Krško.

V spominskem parku Jurija Dalmatina so se v četrtek popoldne zbrali udeleženci prvega izmed letošnjih poletnih večerov, ki jih že tradicionalno organizirajo Valvasorjeva knjižnica Krško, OŠ Jurija Dalmatina, JSKD OI Krško, Krajevna skupnost mesta Krško in Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar – podružnica Posavje.

Tudi letos so pripravili t. i. Uro slovenščine, s katero so se tokrat spomnili desetletnice odprtja spominskega parka in bližnjega dneva Primoža Trubarja (8. junij).
Poletni vecer 1-2019 (1)

Sodelujoči na prireditvi


V uvodu so zbrane pozdravile ravnateljica OŠ Jurija Dalmatina Krško Valentina Gerjevič, direktorica krške knjižnice Urška Lobnikar Paunović in predsednica Slovenskega protestantskega društva podružnica Posavje Alenka Černelič Krošelj, ki so med drugim spregovorile o pomenu ohranjanja slovenskega jezika, dediščine velikih mož protestantizma med mladimi generacijami in druženja na spominskih lokacijah, kot je Spominski park Jurija Dalmatina. Gerjevičeva je napovedala, da so k sodelovanju za naslednje leto že povabili tudi osnovno šolo v Brestanici, ki nosi ime po znamenitem protestantskem slovničarju in šolniku Adamu Bohoriču.

Kulturni program so oblikovali učenci sedmega, osmega in devetega razreda pod mentorstvom učiteljice slovenščine Irene Hictaler Simončič, ki jih skuša spodbuditi k javnemu nastopanju, k razmišljanju o bogastvu slovenskega jezika in dediščini ter o številnih aktualnih temah, s katerimi se tudi učenci srečujejo. Sodelovali so učenci iz gledališkega kluba Larisa Kocjan, Vesna Zorko, Maša Šeler, Andrej Preskar, Tinkara Hočevar, Nela Šiška, Ana Dular in Anej Kukavica, Maša Rožman ter Eva Košenina, ki pa so s svojimi teksti sodelovali na razpisih in natečajih. Predstavili so se s krajšim gledališkim prizorom, zanimivimi teksti o drugačnosti in isti tekst brali na različne načine ter s tem še posebej pokazali jezikovno barvitost. Program so obogatile še Rijana Mavrek z izraznim plesom in učenki krške glasbene šole Helena Jović ter Urška Vehovar.

Polona Brenčič, Valvasorjeva knjižnica Krško
« Nazaj na seznam
»