Časopis za pokrajino Posavje
27.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Uroš Abram: Kot fotograf sem 'kmetovalec', ne 'lovec'

Objavljeno: Petek, 07.08.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_0045

Uroš Abram ob fotografiji iz projekta Made in Us, v okviru katerega so v njegove fotografije posegli slikarji Uroš Weinberger, Marko Požlep, Luka Uršič in Miha Štrukelj

Kot smo že poročali, ima kostanjeviški fotograf in umetnik Uroš Abram v teh dneh, od 4. do 8. avgusta, v pritličju zahodnega krila Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki za javnost odprt svoj priložnostni atelje. Obiskovalcem je še danes in jutri dostopen med 10. in 18. uro.

Uroš Abram, rojen leta 1982, diplomant fotografije na Akademiji lepih umetnosti (FAMU) v Pragi, od leta 2010 deluje kot samostojni ustvarjalec na področju fotografije, od leta 2013 pa redno sodeluje s tednikom Mladina, za katerega ustvarja predvsem portrete sodobnih slovenskih umetnikov in estradnikov, ki presegajo format zgolj informativne upodobitve. Širši javnosti je morda znan tudi po fotografijah, posnetih s t. i. camero oralis (fotografijo z usti), ki jih je pred leti predstavil na razstavi »Telo. Made in Me«. Njegovo življenje in delo je sicer razpeto med rojstno Kostanjevico na Krki oz. Prekopo in Ljubljano.
DSC_0027

Razstavil je manjši nabor svojih fotografskih del iz preteklih desetih let.


V sklopu odprtega ateljeja v kostanjeviški galeriji predstavlja manjši nabor svojih fotografskih del iz preteklih desetih let, vzpostavil je mobilni fotografski studio za izdelavo portretov, izvedel pa bo tudi dve delavnici Camere obscure. Za tak način javne predstavitve se je na povabilo Jakčeve galerije odločil prvič. »To je na nek način, poleg Galerije Fotografija, moja matična galerija, tu se dobro počutim in imam dobre pogoje, tukajšnja ekipa je vrhunska,« pojasnjuje odprtje improviziranega in začasnega ateljeja, saj je eden tistih umetnikov, ki nima klasičnega ateljeja.
DSC_0026

Fotografijo rad kombinira s slikarskimi elementi.Predstaviti želi (razvrednoten) poklic fotografa

Poleg tega meni, da si ljudje v zadnjem času poklic fotografa predstavljajo zelo poenostavljeno, kot da lahko vsakdo fotografira in objavlja: »Tako je na nek način naš poklic razvrednoten, tako kot je razvrednoten poklic zdravnika – pred 50 leti mu ni nihče oponiral, zdaj pa je pameten vsak, ki je na Facebooku prebral, da cepljenje povzroča avtizem.« Tako želi predstaviti, kaj vse pomeni ta poklic, katere aspekte mora fotograf obvladati, od zgodovine do fizike, da mora biti zelo široko razgledan in radoveden, zbrati veliko informacij o tem, kaj oz. koga bo fotografiral, pa tudi do tega, da pri ustvarjanju portretov dobi 'bonbončke' v obliki zasebnih koncertov, igralskih in plesnih nastopov, recitalov ipd. V fotografskem smislu se nima za 'lovca', ki bi hodil po dogodkih in fotografiral, ampak za 'kmetovalca', ki svojega portretiranca dobro preuči in spozna, preden ga na ustrezen način fotografira. »Pomembno se mi zdi, da to lahko predstavim svojim domačinom in da lahko javnost delno plemenitim s takšnimi dogodki,« dodaja v slovenskem okolju priznani fotograf. Več o njegovih pogledih na sodobno fotografijo in tudi širše na umetnost pa v naslednjem Posavskem obzorniku.

Abramu se lahko v soboto, 8. avgusta, ob 10. uri pridružite na delavnici Raziskovanje temne sobe, na kateri bo skupaj z udeleženci enega od razstaviščnih prostorov galerije uporabil kot Camero obscuro. Delavnica je brezplačna in je namenjena vsem generacijam.

P. P.
 
« Nazaj na seznam