Časopis za pokrajino Posavje
22.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Uspešen zaključek kiparskega krožka Samorastniki LUK

Objavljeno: Torek, 27.11.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
lu kk - kiparski krozek (5)

Ustvarjanje v kiparskem krožku LU Krško

Skupina amaterskih kiparjev »Samorastnikov« je v oktobru in novembru 2018 obiskovala 30 urni kiparski tečaj pod mentorstvom akademskega kiparja Lovra Inkreta iz Ljubljane, ki je potekal v učilnici OŠ Leskovec in v organizaciji Ljudske univerze Krško. Udeležilo se ga je deset članov. Tema jesenskega dela programa je bila Kompozicija in emocionalni odnos figure.

V kiparstvu oz. mali plastiki so si člani zadali nalogo ustvariti oz. prikazati čustven odnos dveh figur, bodisi človeških ali živalskih ali pa kombinacijo obeh. Ta medsebojni odnos dveh figur nudi ustvarjalcu kiparju veliko možnosti za izražanje kreativnosti in individualnega izraza. Tečajniki so ta izziv sprejeli z veseljem in ga zanimivo in uspešno izvedli. Tisti, ki so se letos prvič pridružili skupini, pa so pričeli z oblikovanjem ene figure ali pa so si sami izbrali temo, ki jim je blizu. Tudi njim je prvi korak v oblikovanju gline dobro uspel. Seveda pa bodo potrebovali še precej vaje in osnovnega spoznavanja predvsem z anatomijo, kar je za uspešno modeliranje človeške figure nujno. Nekateri člani so čutili infiniteto tudi do portreta in nizkega reliefa. Imeli so tudi teoretski pogovor o kiparski tehnologiji, predvsem o različnih možnostih patiniranja skulpture iz gline po žganju. Mentor tečaja, akademski kipar Lovro Inkret, je izjavil: »Nad delom tečajnikov sem bil prijetno presenečen in zadovoljen, saj so vsi pokazali veliko mero veselja in zavzetosti pri ustvarjanju«.

Zlatka Vučinić iz Brežic je kot članica skupine Samorastniki zapisala: Kiparskega krožka v organizaciji Ljudske univerze Krško pod mentorstvom akademskega kiparja gospoda Lovra Inkreta se udeležujem že tretjič. Moram reči, da je to zelo pomemben krožek za nas, ki želimo ustvarjati v glini, saj so takšni projekti v našem delu Slovenije zelo redki in smo za učenje na tem področju vezani na Ljubljano ali pa celo na sosednjo Hrvaško. Ljudska univerza nam s tem omogoča poglobljeno znanje na kakovostno zelo visokem nivoju v naši domači sredini in v primernem časovnem terminu. Zahvala velja tudi Osnovni šoli Leskovec, ki nudi dobre prostorske pogoje za naše delo.

Starosta naše skupine je ga. Hedvika Cener, kiparka samorastnica, ki nas prav tako vzpodbuja pri delu ter nam pomaga s svojimi dolgoletnimi izkušnjami in nasveti. Delo oziroma ustvarjanje v krožku predstavlja izziv tako za nas stalne udeležence kot tudi za novince. Mentor nas ves čas usmerja pri delu, nam postopoma odkriva lepote ustvarjanja in nas vzpodbuja v neprenehnem kritičnem pristopu do skulpture. Vsakemu koraku v ustvarjanju in odkrivanju naših zmožnosti sledi novi korak, kritičen pogled na že narejeno in postavitev skulpture na višji nivo tako glede estetike, tehnične izdelave, kakor tudi z umetniškega vidika. Kar se mi zdi zelo pomembno, je pristop mentorja posamezniku kot kreatorju ideje v okviru zadanega motiva, kakor tudi ustrezen pristop k posameznikovemu tehničnemu znanju in ustvarjalnim zmožnostim. Takšen pristop omogoča tudi vsakemu novincu, da izdela skulpturo po lastnem notranjem navdihu, da hitro napreduje in ustvarja skladno z na prvi pogled zahtevnim motivom.

Z danim motivom letošnjega programa tečaja Kompozicija in emocionalni odnos figure smo se poglobili v izraz čustvenega odnosa izdelanih skulptur. Bi rekla, da smo jim poskusili vdahniti dušo, oživiti njihove oči, obraz in telo, da lahko spregovorijo in opazovalcu izdajo svoje misli. Kot zadnje, a ne najmanj pomembno, pa je naše prijetno druženje. Smo skupinica, ki jo preveva samorastniški duh, želja po kreativnem ustvarjanju v prijetnem vzdušju, ob medsebojni pomoči in vzpodbujanju, da nam čas zelo hitro mine. V krožku ustvarjajo tudi otroci, ki se med nami prav prijetno počutijo.

Vir in foto: Ljudska univerza Krško
« Nazaj na seznam
»