Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ustrezen prostor za prvi simpozij etnokoreološke študijske skupine v Sloveniji našli v gradu Brežice

Objavljeno: Torek, 09.08.2022    Rubrika: KULTURA Sporočilo
Ekskurzija1

Udeleženci simpozija so spoznavali tudi znamenitosti občine Brežice; na fotografiji pri brodu na Mostecu ...

Mednarodna konferenca 32. Simpozij ICTM Študijske skupine za etnokoreologijo (32nd Symposium of the ICTM Study Group on Ethnochoreology) je potekala od 29. julija, ko je potekalo slovesno odprtje, do 5. avgusta 2022 v Brežicah v organizaciji Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU, Slovenskega etnološkega društva in Posavskega muzeja Brežice.

Študijska skupina za etnokoreologijo (https://www.ictmusic.org/group/ethnochoreology) je najstarejša študijska skupina v ICTM - International Council for Traditional Music (Mednarodno združenje za tradicijsko glasbo, https://www.ictmusic.org/) in je bila ustanovljena že leta 1962. Danes je ta študijska skupina največja skupina  znotraj ICTM in ima več kot 250 članov iz 58 držav po vsem svetu. Člani se kritično ukvarjajo z raziskavami na specifičnih področjih plesa, gibalnih praks in plesne kulture. Študijska skupina za etnokoreologijo predstavlja pomemben forum in mrežo za vse raziskovalce, ki delujejo in raziskujejo na tem interdisciplinarnem področju, ter se redno srečujejo na mednarodnih bienalnih simpozijih.
Eksurzija3

... in pri Banovi domačiji v Artičah


Simpozij etnokoreološke študijske skupine je bil tokrat prvič izveden v Sloveniji, prav ob šestdesetletnici delovanja etnokoreološke skupine. Zaradi sorazmerno velikega števila udeležencev – prijavljenih je bilo več kot 100 udeležencev iz prav vseh celin sveta, od tega jih je več kot 80 sodelovalo s prispevki, paneli ali posterji – in negotovih epidemičnih razmer v času priprav na simpozij smo organizatorji poiskali ustrezen prostor in ga našli v gradu Brežice, je zapisala vodja simpozija dr. Rebeka Kunej z Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU.

Knjižica povzetkov in programa dosegljiva na: https://ictm-ethnochor2022.zrc-sazu.si/abstracts/.

Daljša obvestilo o simpoziju (pripravila Agata Tomažič) dosegljivo na spletni strani ZRC: https://www.zrc-sazu.si/sl/novice/32-simpozij-ictm-studijske-skupine-za-etnokoreologijo.
Grajski kvintet_4.8

Predzadnji dan simpozija je nastopil tudi Robert Petan z Grajskim kvintetom.


Simpozij se je sicer pričel 29. julija s slavnostnim odprtjem na grajskem dvorišču. S programom sta se predstavila dva pihalna orkestra iz občine Brežice, oba vpisana v Register nesnovne dediščine: Pihalni orkester Kapele in Gasilski pihalni orkester Loče pri Dobovi. Pred slovesnostjo so v prvem prostoru Galerije odprli še gostujočo razstavo Rokodelskega centra Ribnica in Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU Matt Hoyer: Amerikanec na obisku v stari domovini. Razstava predstavlja slovenskega glasbenika Matijo Arka (1891–1960), po domače Hojer, ki se je kot mladenič izselil v Ameriko. S svojo skupino Hoyer trio je postavil temelje t. i. »polka glasbe«, ki je zaradi privlačnosti prestopila etnične meje in pozneje dosegla vsesplošno popularnost.

30. julija so se udeleženci simpozija po predavanjih udeležili še gasilske veselice v Bukošku.
Zaključna slovesnost_5.8

Zaključna slovesnost simpozija na grajskem dvorišču z nastopom FS KUD Oton Župančič Artiče


1. avgusta so se udeleženci simpozija kakor tudi ostali obiskovalci muzeja udeležili plesne delavnice, ki jo je spremljala glasbena zasedba Folklorne skupine ŽKUD Tine Rožanc.

2. avgusta je Posavski muzej Brežice udeležence simpozija popeljal na poldnevno ekskurzijo na ogled broda na Mostecu, repnic v Brezovici na Bizeljskem in Banove domačije v Artičah s sadjarsko zbirko. V sodelovanju s Krajevno skupnostjo Artiče in artiškima glasbenikoma Damjanom in Matejem Žerjavom je muzej udeležencem pripravil prijeten glasbeno-plesni večer.

4. avgusta zvečer so udeleženci simpozija na družabno-plesnem večeru prisluhnili skladbam brežiškega kantavtorja Roberta Petana ter zaplesali ob melodijah iz zakladnice skladb Ansambla bratov Avsenik ter Alpskega kvinteta v izvedbi zasedbe izvrstnih posavskih glasbenikov, ki so se v Grajskem kvintetu zbrali prav za to priložnost: Robert Petan na kitari, Uroš Polanec na harmoniki, Tilen Klavžar na baritonu in bas kitari, Žan Vranetič na trobenti, Tomaž Zevnik na klarinetu ter vokalista Marko Feguš in Maja Weiss.

Simpozij se je zaključil 5. avgusta s slovesnostjo na grajskem dvorišču in z nastopom Folklorne skupine KUD Oton Župančič Artiče.

Udeleženci simpozija so se v Brežicah imeli odlično in odšli domov polni pozitivnih vtisov in lepih spominov tako na druženje s kolegi etnokoreologi kakor tudi na gostoljubje organizatorjev in domačinov. Posavski muzej Brežice je kot gostitelj poskrbel, da so začutili utrip življenja v Brežicah in okolici ter da so uživali v domačih kulinaričnih dobrotah. V času celotnega simpozija je bil z odličnimi vini prisoten bizeljski vinar Blaž Zagmajster iz Hiše pesmi in vina Sagmeister.

Vir in foto: Posavski muzej Brežice in ZRC SAZU

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»