Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ustvarjalne članice Pridnih rok Rajhenburga

Objavljeno: Sreda, 14.07.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
Razstava Pridne roke Rajhenburga 2021 (4)

Utrinek z letošnje razstave ročnih del

V soboto, 10. julija, so nas članice Pridnih rok Rajhenburga povabile v Dom Svobode Brestanica na odprtje letošnje razstave ročnih del. Z razstavo so ustvarjalke želele izraziti svojo vztrajnost in dokazati, da jim tudi nadležni korona virus ne more vzeti pridnosti njihovih rok.

Ustvarjale so na posameznih srečanjih, ko so razmere to dovoljevale in seveda doma. Poleg vezenja in kvačkanja, so pletle košarice, uporabne za marsikaj, ustvarjale uporabne izdelke - torbe, nahrbtnike, spoznale novo tehniko makrame kvačkanja poentles, velikonočni čas pa je pridal svoje okrasje. Tako so zopet upravičile pravilnost imena svoje skupine - Pridne roke Rajhenburga.

Razstava Pridne roke Rajhenburga 2021 (8)
Roke so res naš čudežni organ, ubogljivo sledijo poveljem možganov, čustva povelja oplemenitijo z estetiko in urejenostjo, volja in vztrajnost pa so gonilna sila. A vsemu je vrhovni poveljnik srce, iz njega prihaja izvirnost, domiselnost, toplina domačnosti, hrepenenje po lepem. Tudi letos so ubogale srce in ustvarjale: Anica Kenig, Jožica Stropnik, Ženi Mikeln, Anica Radej, Manja Seher, Marica Vajdič, Vida Mešiček, Jožica Češek in Irena Kožuh, ki je hkrati prizadevna voditeljica skupine. Vse so upokojenke DU Brestanica, ki s svojim ustvarjanjem bogatijo dejavnosti iz programa DU, ustvarjajo pa tudi program KD Svoboda, tako povezujejo obe društvi in bogatijo mnoge kulturne prireditve v kraju, občini in Posavju.

V prisrčnem kulturnem programu so nastopili instrumentalisti vokalne skupine Klara, Leon, Roman Drstvenšek in Primož Hrovat s skladbama Patirček in Pod gospodično. Nejc Kožuh je zaigral na harmoniko in to je bil njegov prvi nastop pred publiko. Z recitiranjem je sodelovala članica literarne skupine Marja Petan. Razstava je bila odprta še v nedeljo in ponedeljek in delavnica za poentles je bila dobro obiskana, nova tehnika je zbudila zanimanje. Tako so dekleta izpolnila bistveni del svojega letnega programa in nas zopet razveselile z ličnimi izdelki.

Margareta Marjetič, KD Svoboda Brestanica 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte