Časopis za pokrajino Posavje
8.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Uživanje v dediščini ob 71. rojstnem dnevu muzeja

Objavljeno: Ponedeljek, 29.06.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
IMG_3429
Na Dan Posavskega muzeja Brežice (PMB), ki ga muzej obeležuje 26. junija, je bil na petkov dan prost vstop v muzej od 10. do 18. ure, zanimanje za raznolike in bogate muzejske vsebine pa je v tem času privabilo kar nekaj obiskovalcev.

Obiskovalce je direktorica PMB Alenka Černelič Krošelj seznanila, da letos 26. junija tokrat že enainsedemdesetič, s sodelavci in obiskovalci, obeležujejo ta pravzaprav neprecenljiv bogat muzejski dan. Kajti ob 70-letnici muzeja lani so skozi vse leto izpeljali številne in vabljive programe, letos pa jim je zagodla bolezen covida-19 oziroma koronavirus.

IMG_3457
Tokrat je potekala kulinarična delavnica z naslovom Peka postrvi v vinskem listu. Kulinarična delavnica je ena izmed aktivnosti, ki jih v muzeju izvajajo v projektu Ribe na naravovarstvenem območju. S projektom želijo povečati zanimanje za oskrbo z ribami in ribjimi izdelki ter s tem izboljšati ozaveščenost o pomenu rib v zdravi prehrani pri prebivalcih Posavja.

Kulinarična delavnica je potekala pod vodstvom Marka Pavliča (Gostilna Kunst): pečena postrv ovita v vinski list (grozdje izabela) s popečeno polento ter oboje zabeljeno z dalmatinsko omako. Po pravilu naj bi ribe trikrat plavale – v vodi, olju in vinu –, zato je dogodek dopolnil vinar Andrej Molan.

Delavnica je del projekta Ribe na naravovarstvenem območju, ki ga sofinancira Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo, partnerji pa so poleg muzeja še Občina Sevnica, Ribogojec podjetje Akval d.o.o. in Turistična zveza Občine Sevnica.

V drugem delu je potekala predstavitev projekta ŠIPK: Mi smo barok III, ki ga muzej sooblikuje s Fakulteto za turizem Univerze v Mariboru. V projekt je vključenih osem študentov, ki na inovativne načine predstavljajo dediščino baroka v brežiškem gradu. Prof. Maja Turnšek je povedala, da je osrednji namen projekta spodbujati ozaveščenost o pomenu baroka za razvoj Brežic in okolice. Prof. Turnškova je zlasti pohvalila Timoteja in Črta Pavlina. V rezultatu projekta, poudarja Timotej, je obogaten virtualni ogled Viteške dvorane, ko pravi: »Končno vidim povezavo med tem, kar se učim, da potem jaz lahko spet dam nazaj in lokalno dediščino na virtualen način približam ljudem.«

N. J. S., foto: PMB
« Nazaj na seznam