Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Artičah po novem stoji pomnik kulturi

Objavljeno: Četrtek, 21.10.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
90_let_kud_oton_zupancic_artice_odkritje_pomnika (6)

Pomnik kulturi pred Prosvetnim domom Artiče

16. oktobra so s kulturnim programom in otvoritvijo pomnika kulturi pred Prosvetnim domom Artiče obeležili 90 let Kulturno umetniškega društva Oton Župančič Artiče. Želijo, da bi mesto, kjer stoji lipa in je zdaj postavljen tudi pomnik, postalo središče družabnega in kulturnega dogajanja v kraju.

90_let_kud_oton_zupancic_artice_odkritje_pomnika (65)

Z leve: Jana Kovačič, Nataša Sagernik in Mila Levec

Pomnik kulturi je svoje mesto našel na lokaciji pri artiškem prosvetnem domu, kjer je dom trenutno sedmih sekcij KUD Oton Župančič Artiče in vaško središče, kjer vaščani negujejo in ohranjajo svojo kulturno ozaveščenost. Zahvala za to gre zagotovo Radu Dernaču, nekdanjemu učitelju in ravnatelju OŠ Artiče, tudi zborovodji in režiserju, ki je leta 1931 društvo ustanovil. Od majhnih začetnih korakov do razcveta v 80. letih je do danes preraslo v glavno stičišče mnogih dejavnosti. KUD Oton Župančič Artiče je zato v sodelovanju s KS in TD Artiče ustvaril izjemno instalacijo okoli lipe, ki je hkrati pomnik kulturi, park in središče za druženje ob vstopu v Artiče. Instalacija ima obliko jabolka, ki je simbol Artič, saj je tukaj sadjarstvo glavna kmetijska dejavnost. Z jabolkom so označene turistične poti kakor tudi osnovna šola. Ob lipi se vije dolga klop, ki kar vabi k druženju, veliko vlogo pa nosijo stebri z medaljonom Rada Dernača ter napisi 'ples', 'beseda', 'glasba' in 'povezanost'.
90_let_kud_oton_zupancic_artice_odkritje_pomnika (57)

Zahvala Roku Verstovšku Tanšku, avtorju instalacije oz. pomnika kulturi v Artičah


Mila Levec, podžupanja Občine Brežice, ki je postavitev artiškega pomnika kulturi financirala, je v nagovoru poudarila, da je občina Brežice kulturna občina, kar utemeljuje število občank in občanov, vključenih v kulturna društva, kjer s 6 % celotne občinske populacije presegajo slovensko povprečje. Ob tem je omenila tudi naziv, ki si ga je pred kratkim prislužila OŠ Artiče - v sklopu projekta Kulturna šola je prejela priznanje za posebne dosežke na področju folklorne dejavnosti. "Da je to tako, ste v veliki meri zaslužni prav vi, ki ohranjate in razvijate vse vrste ljubiteljske kulturne dejavnosti ter s posredovanjem in varovanjem kulturnih vrednot ohranjate neprecenljivo kulturno dediščino," je dejala in dodala, da so člani KUD Oton Župančič Artiče odličen primer dobre prakse ohranjanja kulturne dediščine na podeželju. "Medgeneracijsko povezujete ljudi, ki so pripravljeni svoje znanje, sposobnosti in interese uresničevati na kulturnem področju, ter tako prispevate k vrednejšemu življenju v vašem kraju in širše. Vaše aktivnosti so odlična priložnost za druženje ter utrjevanje temeljnih vrednot, kot so solidarnost, medsebojno razumevanje in medsebojna pomoč. Te vrednote držijo družbo skupaj in so dober zgled tudi našim zanamcem," je še povedala Levec.
90_let_kud_oton_zupancic_artice_odkritje_pomnika (23)

Nastop folklorne skupine KUD Oton Župančič Artiče


Predsednica KUD Oton Župančič Artiče Jana Kovačič se je ob jubileju društva zahvalila županu Ivanu Molanu za financiranje instalacije, KS Artiče za finančno podporo in sodelovanje, TD Artiče za sodelovanje ter vsem, ki so kakor koli spremljali in spodbujali ta projekt. "Velik hvala pa gre vsem članom društva in sovaščanom, ki so znova dokazali, da je v slogi moč, zavihali rokave in premikali gore, tokrat goro zemlje. Izjemna hvala tudi Robiju Zorku za svoj prispevek v večernih urah, ko nam je že čas močno dihal za ovratnik. Naša želja je, da postane vaška lipa, obdana s to čudovito instalacijo, središče družabnega in kulturnega dogajanja v kraju. Pomnik naj bo predvsem v teh časih opomin na izjemen pomen amaterske kulture in njeno bogato tradicijo pri nas in širše, klop pa stičišče druženja, inkubator dobrih idej ter kraj, kjer bomo tudi kdaj kaj zapeli, zaplesali in zaigrali," je navedla Kovačič in se zahvalila tudi še Katji Pongračič z Občine Brežice, rekoč, da bi brez njene pomoči še tavali v temi. Za idejo in izdelavo te instalacije oz. pomnika kulturi se je zahvalila lokalnemu ustvarjalcu Roku Verstovšku Tanšku, ki je sicer diplomirani kamnosek, a se je zavoljo omejenih sredstev lotil dela z drugimi trajnostnimi materiali. Ob tem je dejala: "Prosili smo ga, da nam postavi pomnik kulturi, in dobili mnogo, mnogo več. Vsi, ki ste spremljali njegovo delo, ste lahko opazili, da je instalacija v celoti trud njegovega dela in občasno pomoči njegovih prijateljev. Številnim problemom je našel rešitve, od zastavljenega ni odstopal. Ves čas svojega ustvarjanja se je dokazoval izključno s svojim delom in ne besedičenjem, kar je danes prava redkost." Kovačič mu je še zaželela, naj bo ta instalacija inspiracija za vse njegove nadaljnje in opomnik, da je samo nebo njegova meja ali tudi to ne.

Sledila je uradna otvoritev pomnika kulturi, ki so ga s prerezom traku predale namenu podžupanja Levec, predsednica KS Artiče Nataša Sagernik in predsednica KUD Oton Župančič Artiče Kovačič. Nekatere izmed sekcij artiškega društva so poskrbele tudi za kulturni program, in sicer folklorna skupina, tamburaški orkester, ljudski pevci Fantje artiški, dramska sekcija oz. Maruša Kodrič in Matija Molan s kratkimi skeči pa tudi foto sekcija pod vodstvom Mateja Kramžerja, ki je v avli prosvetnega doma postavila razstavo ob jubileju društva. Prireditev je povezovala Lucija Lepšina.

R. R.

#povezujemoposavje

« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte