Časopis za pokrajino Posavje
13.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Brežicah odslej še dve knjigobežnici več

Objavljeno: Petek, 08.02.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
otvoritev_knjigobeznice_os_brezice33

Lubšina Novakova, Gabrijelčič in Černelič Krošljeva ob knjigobežnici pri OŠ Brežice

Dan pred slovenskim kulturnim praznikom so v Brežicah simbolično odprli še peto in šesto knjigobežnico, ki se nahajata pri OŠ Brežice oz. v parku pri Občini Brežice.

otvoritev_knjigobeznice_park_pri_obcini_brezice18

Čularjeva ob knjigobežnici v parku pri Občini Brežice

Knjigobežnica se je leta 2011 kot ideja rodila na družbenem omrežju facebook in se kasneje preselila v resnično življenje. Gre za hišice različnih oblik, v katerih so shranjene knjige. Gre za živo knjižnico, za prosto izmenjavo knjig, brez članarine in drugih obveznosti. Vsak, ki vzame knjigo iz knjigobežnice, v zameno zanjo podari svojo, tako je raznoliko branje različnim generacijam dostopno tudi zunaj knjižnice. Knjigobežnice so že zaživele v Pišecah (dve), na Črešnjicah, Veliki Dolini, Bizeljskem, Mostecu in v Brežicah, kjer so bile doslej že štiri. Knjige, ki jih doma ne potrebujemo več, lahko prinesemo v knjigobežnico in jih tako ponovno vrnemo med ljudi.

Čeprav je ta hišica, ki predstavlja knjigobežnico, majhna, ima za nas velik pomen, saj poleg v bližini stoječega eHrasta, ki je iz leta v leto bogatejši in višji, saj raste skupaj z napredkom in dosežki učencev šole, ponazarja vseslovensko gibanje Rastoča knjiga, v katerega je vključena naša šola, je poudarila ravnateljica mag. Marija Lubšina Novak. Poleg nje sta prvi knjigi v knjigobežnico pri brežiški šoli dala tudi direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj in idejni oče gibanja Rastoča knjiga dr. Janez Gabrijelčič. Slednji je dejal, da knjigobežnice skušajo ljudi spodbuditi, da berejo, saj so v knjigah doma zakladi sveta. "Veseli smo, da je OŠ Brežice ena najboljših rastočih knjig, saj greste po poti odličnosti," je dodal.

Po simbolnem odprtju knjigobežnice je sledilo še "presenečenje", saj sta predstavnici podjetja Acron ravnateljici predali bon v vrednosti 100 evrov, ki so ga v okviru projekta Rišem za prijatelja podelili izžrebanim šolam, ki so poslale vsaj 100 risbic, denar pa je namenjen za nakup šolskega in likovnega materiala tistim učencem, ki si le-tega težje privoščijo.

Kot šesta v Brežicah pa je bila uradno predana namenu knjigobežnica v parku pri občinski stavbi. Navzoče je nagovorila vodja oddelka za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj Patricia Čular, ki je omenila, da je občina Brežice nedavno postala branju prijazna občina in v tem duhu si želijo vzpostaviti bralno kulturo. "S postavitvijo knjigobežnice si želimo, da bi naši občani in tudi zaposleni na Občini Brežice kak trenutek izkoristili, se usedli v parku in s knjigo v roki prispevali k skupnemu napredku bralne kulture," je poudarila in dodala, da se da z dobro knjigo npr. umiriti tudi kak pritisk, ki se dvigne kdaj v službi, ali pa z obiskovalci občine stopiti v park in s knjigo v roki razrešiti kak problem. "Upamo, da knjigobežnica ne bo nikoli prazna in bo vedno imela ponuditi kaj zanimivega," je še povedala Čularjeva.

Obe novi knjigobežnici so priskrbeli v OŠ Brežice, katere učenke in učenci so tudi oblikovali krajši priložnostni program, v katerem so igrali na ksilofone, prepevali o črkah in besedah ter recitirali Prešernovega Povodnega moža.

R. R., foto: R. R. in Hana Vrhovšek
« Nazaj na seznam
»