Časopis za pokrajino Posavje
4.10.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V četrtek bo Vilko Urek predstavil publikacijo Brežiški glasbeniki in zasedbe skozi čas

Objavljeno: Nedelja, 21.05.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
naslovnica

Naslovnica publikacije Brežiški glasbeniki in zasedbe skozi čas

V četrtek, 25. maja 2023, bo ob 20. uri na dvorišču brežiškega gradu avtor Vilko Urek predstavil publikacijo Brežiški glasbeniki in zasedbe skozi čas, ki jo je izdala Glasbena šola Brežice ter zajema vse inštrumentaliste, pevce in plesalce, ki so in še delujejo v občini Brežice v preteklih 150 letih do danes.

Vse brežiške glasbenike in čez 450 zasedb, ki jih je uspel najti do začetka letošnjega leta, je opisal v desetih poglavjih: Znani solistični muzikanti in zabavljači; Manjše glasbene zasedbe, skupine in ansambli; Večje zasedbe in ansambli; Druge zasedbe in ansambli; Večji orkestri; Folklorne in plesne skupine; Ljudski pevci in manjše vokalne zasedbe; Pevski zbori; Glasbeni pedagogi ter Brežičani izven Brežic. Pri vsakem poglavju je dodal kratek izobraževalni zapis glasbenih pojmov in drugih znanj, povezanih z glasbo, ki jo razume ves svet. 

Vilko Urek ob tem pravi: "V lanskem letu sem dopolnil 60 let in to mi je bila spodbuda, da sem se prvega januarja odločil, da bom popisal vse brežiške glasbenike. Kot glasbeni pedagog, umetniški vodja, zborovodja in muzikant sem mislil, da poznam večino brežiških glasbenikov in zasedb. A ni bilo tako. Vse manjkajoče podatke sem dobil ob raziskovanju in pogovorih z več kot 1000 različnimi glasbeniki, ki sem jih obiskal v letu 2022, se z njimi pogovarjal po telefonu ali pa si dopisoval po klasični in e-pošti. Veliko zapisanih informacij in slik sem našel tudi na spletnih straneh, v različnih publikacijah in časopisih." Dodaja, da je za njim več kot 1500 ur temeljitega in dolgotrajnega zbiranja podatkov.

Vabljeni torej prihajajoči četrtek na dvorišče gradu Brežice na predstavitev Urekove obsežne glasbene publikacije.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

29.06.2020 | Sporočilo

Ribe na šolskih krožnikih