Časopis za pokrajino Posavje
6.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Dvorani v parku Damjan Žibert »Osebno«

Objavljeno: Ponedeljek, 11.11.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
razstava Damjan Zibert (2)

Damjan Žibert v družbi Polone Brenčič in Tinke Vukič

V krški Dvorani v parku so od četrtka dalje na ogled fotografije krškega rojaka, fotografa Damjana Žiberta. Kot samouku se mu je uspelo prebiti med najuspešnejše slovenske fotografe. Najprej je delal za časopisno hišo Delo, od leta 2007 pa je zaposlen na komercialni televiziji POP TV oziroma spletnem portalu 24.ur.com.

Kot je povedal v pogovoru z bibliotekarko krške knjižnice Polono Brenčič, si je kot samouk pridobival fotografsko teoretično znanje in se seznanjal z novostmi fotografske opreme na tržišču in po svetu s prebiranjem razpoložljive literature in strokovnih revij v krški knjižnici, kot mentor pa mu je dal dragocene napotke sosed Darije Petkovič, sicer eden najvidnejših hrvaških fotografov. V medijskem prostoru se je uveljavil predvsem na področju športne in dokumentarne fotografije. Po dveh letih dela za časopisno hišo Delo se je leta 2007 zaposlil na največji slovenski komercialni televiziji. Leta 2013 mu je mednarodna strokovna žirija podelila zmagovalno nagrado Festivala dokumentarne fotografije Slovenia Press Photo za najboljšo športno reportažo. Vsako fotografijo si želi ustvariti kar se da popolno, če tudi mu med opravljanjem vsakodnevnega dela primanjkuje razpoložljivega časa, saj je vezan na fotografsko beleženje dogodkov in čim hitrejšo oddajo gradiva: »V bistvu je pri tem nekoliko bolj od kvalitete ali kakšnega bolj umetniško dojemljivega vtisa pomemben čas, da prineseš v hišo prvi posnetek, kar pomeni, da če hočeš biti zelo hiter, fotografiji ne moreš dati tistega potrebnega »žmohta«. Za dobro fotografijo si namreč moraš vzeti čas, razmišljati o njej, predvideti dogajanje, biti na prizorišču že pred tem, si izbrati položaj slikanja ipd.,« je med drugim povedal. Več let je po belih strminah spremljal našo najboljšo alpsko smučarko Tino Maze, je fotografski spremljevalec športnih uspehov skakalca Petra Prevca in drugih, z objektivom je pospremil največje športne zgodbe in uspehe nogometašev, košarkarjev, odbojkarjev idr, seveda pa z objektivom beleži tudi dogajanja na političnem parketu in drugih področjih.

razstava Damjan Zibert (12)

S sinom Markom med pogovoru z Brenčičevo

Gre za drugo Žibertovo samostojno fotografsko razstavo. Prvič je fotografije pod naslovom Moj adrenalin leta 2016 razstavil v krškem hramu kulture v sklopu prireditve Športnik leta, tokratno razstavo v Dvorani v parku, ki so jo pripravili na izpostavi JSKD Krško, pa je naslovil Osebno. Samostojnih razstav sicer ne potrebuje, pravi, saj je pravzaprav objava vsake njegove fotografije razstava zase, a če že je, je prav, da je v Krškem. Namreč ne glede na to, da si je s partnerko Majo Sodja ustvaril družino v Ljubljani, »bo Krško ostalo vedno moje mesto,« je povedal ob zaključku pogovora z Brenčičevo. O Žibertu je zbranim spregovorila tudi vodja krške izpostave JSKD Tinka Vukič, pogovor Žiberta in Brenčičeve pa je popestril izvrsten saksofonist Simon Širec iz Novega mesta.

B. M.
« Nazaj na seznam