Časopis za pokrajino Posavje
5.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Dvorani v parku slikarska razstava Elene Sigmund

Objavljeno: Sreda, 14.08.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Elena Sigmund, razstava v KK (99)

Tinka Vukič, Polona Brenčič in Elena Sigmund (od leve proti desni)

Do 3. septembra so v Dvorani v parku v Krškem na ogled slikarska dela ruske umetnice, ki živi in deluje v Posavju. Odprtje slikarskih del prof. likovne pedagogike Elene Sigmund iz Budne vasi pri Šentjanžu, kamor se je nekaj več kot pred desetletjem preselila iz Rusije, je potekalo minuli ponedeljek v okviru dogodkov, poimenovanih Poletni večeri v parku.

KULTURNI DOGODKI V DVORANI V PARKU V STAREM MESTNEM JEDRU BOGATIJO POLETNI UTRIP

Elena Sigmund, razstava v KK (25)

V slovanski mitologiji imajo ptice velik pomen.

»Staro krško mestno jedro že vrsto let zapovrstjo skozi vse leto ponuja številne kulturne dogodke, ki bogatijo utrip mesta. Izredno pomembno stičišče različnih ustvarjalnosti ter srečišče glasbenih in likovnih umetnikov različnih umetniških svetov in poti predstavlja tudi nekdanja pokopališka cerkev sv. Križa, v kateri se nahajamo in gostimo današnjo razstavo. Niz prepoznavnih, programsko raznolikih in bogatih prireditev predstavljajo tudi Poletni večeri v parku v organizaciji Valvasorjeve knjižnice Krško, Krajevne skupnosti mesta Krško in JSKD OI Krško. Današnji, že peti poletni večer, v ospredje postavlja likovno umetnost in v goste smo povabili Eleno Sigmund, profesorico likovne pedagogike, oblikovalko vitražev, rojeno leta 1981 v mestu Erdenet v Mongoliji, šolajočo v Smolensku v Rusiji in poročeno na Dolenjsko,« je nagovorila zbrane na prireditvi vodja krške območne izpostave JSKD Tinka Vukič ter besedo predala Poloni Brenčič iz Valvasorjeve knjižnice, ki je vodila pogovor z gostjo. Med drugim so prisotni izvedeli, kaj je umetnico pripeljalo iz ruskega mesta v majhno slovensko vas, kjer živi z možem Francijem in petletno hčerko Emilijo, ter kako ustvarjalno preživlja čas. Gostja je obudila tudi nekaj prijetnih spominov na otroštvo in mladost, ki ju je večino časa preživela v baletnih copatih in za klavirjem, potem pa je ugotovila, da ji slikarstvo omogoča še več možnosti v izražanju lastnih misli, idej, čustev ... in v veselje ji je deliti svoja razmišljanja ter zaznave preko slikarskih del. »Ob umetnosti se človek notranje razvija in slikarska umetnost je zelo močan medij in lahko jo deliš z ljudmi,« je dejala Sigmundova.

SLIKARSKI SVET IZ SLOVANSKE MITOLOGIJE IN SODOBNEGA SVETA LEGEND

Elena Sigmund, razstava v KK (35)

V slikarski šoli Mala Akademija, ki jo vodi Elena Sigmund, nastajajo čudovita otroška slikarska dela in med njimi so tudi slike 13-letne Julije Kermc, ki je že prejela nekaj priznanj.

Razstavo, ki bo v Dvorani v parku na ogled do 3. septembra v odpiralnem času dvorane ter v času prireditev, sestavljajo slike iz serije »Bojanove zgodbe« in »Sonce vzhaja nad miti« ter »Legende«. Vsaka slika je zgodba zase, je čudovita pripoved o bogati slovanski mitologiji, v kateri so imele posebno mesto ptice in le-te je tenkočutno upodobila tudi Elena v slikarskem opusu mitov, v katerem posebno mesto zavzema Bojan – slovanski Orfej. Slike iz sklopa Legende upodabljajo svetovno znane osebnosti: najbogatejšega Evropejca in drugega najbogatejšega Zemljana Bernarda Arnaulta, budističnega vodjo Dalai Lamo, glasbenika Paula McCartneya, ruskega predsednika Vladimirja Putina, britansko kraljico Elizabeto II., svetovno znano in priznano arhitektko Zaho Hadid, nogometaša Cristiana Ronalda, sovjetskega konstruktorja Mihaila Kalašnikovega ter kreatorja globalnega mreženja in soustanovitelja Facebooka Marka Zuckerberga.

Elena Sigmund, razstava v KK (94)

Julija Kermc je bila med obiskovalci v Dvorani v parku v Krškem.

Slike iz opusa Miti in legende, v katerih živijo bogovi Slovanov kot tudi skrivnostni ljudje iz preteklosti, so ustvarjeni v klasični tehniki slikanja olja na platno, ki ga slikarka včasih kombinira s tehniko kolaža. Slikarska dela iz opusa Legende so ustvarjena v sodobnih tehnikah risanja in slikanja (kubizem, piksel art, pop art, asemblaž), kjer Sigmundova združuje dva elementa: kocko in kvadrat, ki v likovnem svetu izražata statiko in stabilnost, kar je nasprotje današnjemu hitro spreminjajočemu se in nestabilnemu svetu.

ELENINI VITRAŽI

Elena Sigmund, razstava v KK (51)

Franci Sigmund s primerom vitraža

V zadnjih letih se Elena Sigmund, ki je aktivna članica KUD Budna vas, v katerem vodi likovno sekcijo Art Lipa, posveča zasebnemu poučevanju osnov likovne umetnosti otrok in odraslih, veliko časa pa nameni tudi izdelovanju vitražev – mozaikom iz stekla in keramike. Včasih so vitraži krasili le velika okna na sakralnih objektih, danes so del uporabne umetnosti likovnega ali ornamentalnega značaja in v sodobnem svetu dobivajo mesto v stanovanjih, pisarnah, hotelih, restavracijah, barih, salonih, trgovinah, kulturnih dvoranah, knjižnicah in še marsikje. Elena izdelavi vitraža posveča veliko pozornosti in včasih traja več mesecev, da dobi končno obliko in podobo. Ne kopira risb, ampak na podlagi natančnega poznavanja zgodovine te umetnosti oblikuje lastne kompozicije, ki jih prilagaja sodobni notranjosti, saj želi tudi z njimi pustiti prepoznaven lasten umetniški podpis.

Vsebinsko bogat večer je popestril saksofonist Matjaž Škoberne, diplomant ljubljanske Akademije za glasbo, ki se je dodatno izobraževal na belgijski Fakulteti Lemmeninstittut Leuven. Je član saksofonskega orkestra SOS in drugih klasično jazzovskih skupin, s katerimi nastopa doma in v tujini. Poučuje na Glasbeni šoli Krško in v Sevnici, kjer z učenci žanje zavidljive uspehe na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Dve otroški skladbici je na klavirju zaigrala skupaj s hčerko tudi Elena Sigmund. Za pogostitev so poskrbele članice Aktiva kmečkih žena Sremič, z rujno kapljico pa je razvajala Kmečka zadruga Krško.

S. R.
« Nazaj na seznam