Časopis za pokrajino Posavje
5.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Gaju zaslužnih občanov še doprsni kip Dragotina Ferdinanda Ripšla

Objavljeno: Petek, 06.11.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_0161

Markovič in Stanko ob odkritju doprsnega kipa

Videmski župnik Mitja Markovič in krški župan mag. Miran Stanko sta danes opoldne v Gaju zaslužnih občanov v starem mestnem jedru Krškega odkrila doprsni kip duhovnika, pesnika, sadjarja, kronista in narodnega buditelja Dragotina Ferdinanda Ripšla. Župnija je namreč ob njegovi 200-letnici rojstva razglasila Ripšlovo leto.

Dragotin Ferdinand Ripšl velja za začetnika sadjarstva v Posavju, med drugim je sodeloval pri ustanavljanju slovenske čitalnice v Sevnici, bil je narodni buditelj, njegov največji doprinos Krškemu pa je gotovo Kronika videmske župnije, v kateri je ohranil pričevanje svoje dobe, poleg cerkvene, pa je popisal tudi življenje ljudi v tistem času, običaje, gospodarski utrip, s čimer je njegova kronika dragocen domoznanski vir.
DSC_0143

Ripšlovo obeležje

Na pobudo Župnije Videm ob Savi in ob soglasju KS mesta Krško je sklep o postavitvi obeležja Ripšlu potrdil tudi Občinski svet Občine Krško. Kot je dejal župan, je Dragotin Ferdinand Ripšl s svojim delom pustil velik pečat v Krškem in v Posavju, zato je prav, da se ob 200-obletnici njegovega rojstva z obeležjem poklonimo njegovemu ustvarjanju in počastimo spomin nanj. S svojim delom in zapisi je namreč naslednjim rodovom zapustil veliko dragocenost. Doprsni kip iz brona je izdelal akademski kipar Mirko Bratuša.

Poleg doprsja tudi spominska publikacija, jablane, razstava ...

DSC_0173

Z leve: Župnik Župnije Krško – Videm ob Savi Mitja Markovič, Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice in župan občine Krško mag. Miran Stanko ob doprsnem kipu Dragotina Ferdinanda Ripšla

Markovič je povedal, da ideja celotnega letošnjega leta, posvečenega Ripšlu, izvira iz spoznanja, da rastemo iz preteklosti in da so naši predniki naše korenine, tako na individualni kot skupnostni ravni. "Dragotina Ferdinanda Ripšla smo prepoznali kot močno korenino, ki nam daje identiteto in nas navdihuje," je poudaril. Vsebina Ripšlovega leta je bila sicer nekoliko okrnjena, ključne stvari pa so uspeli uresničiti. Po februarski prireditvi v Kulturnem domu Krško, na kateri so predstavili novejše najdbe o življenju in delu Ferdinanda Ripšla ter njegov pomen osvetlili z dvema predavanjema, župnijski pevski zbor Videmčan pa je zapel venček Ripšlovih uglasbenih pesmi, so se med letom lotili priprave spominske publikacije oz. jubilejnega Videmčana, v katerem so skozi štiri intervjuje skušali osvetliti Ripšlovo dediščino. Na travniku za videmsko cerkvijo so zasadili tri jablane sorte tafeljček, imenovane tudi Ripšlova jabolka, saj je na omenjenem travniku Ripšl sam zasadil enega od svojih sadovnjakov. Poleg odkritja doprsnega kipa v sodelovanju s Posavskim muzejem Brežice pripravljajo tudi razstavo o življenju in delu Dragotina Ferdinanda Ripšla. Od 1. novembra dalje je razstava na ogled v virtualni obliki na spletni strani PMB, ko bodo razmere dopuščale, pa si jo bo mogoče ogledati tudi fizično.

Pustil je močne sledi v Posavju

Poznavalka Ripšlovega življenja in dela, direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj, ga je označila kot pomembnega moža 19. stoletja, ki je, kjerkoli je hodil, pustil močne sledi, še posebej pri nas v Posavju, kjer je deloval v Brežicah (1851—1854), Loki pri Zidanem Mostu (1864—1874) in v župniji sv. Ruperta na Vidmu ob Savi (1874—1887). "Njegovi številni talenti so bili res izjemni in ta njegov doprsni kip ne govori le o njegovi povezanosti s tem območjem, ampak ga dejansko umešča v širši prostor Posavja in Slovenije. Zdi se mi izjemno lepo, da ga bomo srečevali tudi na ta način ter da bo njegova dediščina še bolj znana in dobila večjo vrednost," je povedala.

Ripšlov doprsni kip se je v Gaju zaslužnih občanov pridružil kipom dr. Mihajla Rostoharja, Josipine Hočevar, Vladimirja Štovička, Adama Bohoriča, Jurija Dalmatina in prof. Franceta Vardjana.

P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte