Časopis za pokrajino Posavje
27.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V KD Krško vsebinsko bogat oktober in zaključek leta

Objavljeno: Sreda, 02.10.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
gradivo kd
Direktorica Kulturnega doma Krško Darja Planinc je danes v družbi strokovnega delavca in skrbnika gledališkega programa Žige Kumpa in vodje muzejskih enot dr. Helene Rožman predstavila polletne rezultate, načrtovan program in večje prireditve do konca tega leta.

darja planinc

Darja Planinc

Planinčeva je poudarila, da so z rezultati polletja zadovoljni, saj se je v zavodu v tem obdobju zvrstilo 454 dogodkov, ki se jih je udeležilo okoli 36.000 obiskovalcev, od tega je osrednji hram kulture obiskalo 25.100 obiskovalcev. Ob tem se kot zavod vključujejo v širše zastavljene akcije, skozi katere promoviramo naše dejavnosti (Kulturni bazar, Mednarodni muzejski dan, Poletna muzejska noč, Slovenski kulturni praznik, Ta veseli dan kulture, Svetovni dan knjige, Nacionalni mesec skupnega branja, Svetovni dan čebel ipd.), skozi združenje in vključevanje v projekte Gradovi Posavja pa si prizadevajo tudi za razvoj kulturnega turizma in širšo turistično prepoznavnost destinacije Čatež-Posavje.

Gledališče danes predstavlja platformo javnega diskurza

ziga kump

Žiga Kump

Po besedah Žige Kumpa bo letošnja abonmajska sezona potekala pod sloganom "Ne dovolimo si prezreti". Pri tem z zadovoljstvom ugotavljajo, da je, če tudi je vpis v abonmaje še v teku, lanski vpis že presežen in da bodo z gostujočimi uprizoritvami obiskovalci zadovoljni, saj si prizadevajo s sledenjem umetniških kriterijev na krški oder pripeljati najkakovostnejšo slovensko produkcijo, žanrsko raznolike uprizoritve, s katerimi želijo predstaviti gledališke kot umetniško zvrst, "ki človeku povrne zbranost, umirjenost in neke vrste ubranost za poglobljen premislek o ključnih izzivih sodobnega časa." Da gledališče danes predstavlja platformo javnega diskurza izpostavljajo tudi z organiziranimi dogodki po večini zaključenih predstav, ko imajo obiskovalci priložnost, da v klubu doma navežejo pogovor tudi z njihovimi akterji ali delijo doživljanje predstave z drugimi obiskovalci.

Dr. Helena Rožman je izpostavila, da so zadovoljni tudi z obiskom muzejskih enot in Galerije Krško, pri čemer so v letošnjem letu prevzeli v upravljanje tudi Hočevarjev mavzolej v Krškem. Sicer je bilo v muzejskih enotah odprtih sedem občasnih razstav, izvedenih 14 obrazstavnih in 96 izobraževalnih dogodkov, od tega 24 v mestnem muzeja, pet v galeriji in 81 na gradu Rajhenburg. Muzejske enote je obiskalo 11.694 obiskovalcev, od tega se jih je okoli 9.200 udeležilo ogleda muzeja, pedagoških delavnic ali otvoritev razstav ter obrazstavnih dogodkov. Samo mestni muzej je v šestih mesecih obiskalo 5.000 obiskovalcev, kar je za mestni muzej, ki je v prvi vrsti lokalnega pomena, izredno dober rezultat.

Po dogodkih pester oktober

helena rozman

Helena Rožman

Med večjimi dogodki v tem mesecu je Rožmanova izpostavila že za  prihajajočo soboto, 5. 10., predstavitev memorialne dediščine občine Krško in v sklopu nje spomenika NOB in izgnancem v Brestanici, ki ga je še med študijem arhitekture zasnoval domačin Alojz Fabjančič. Po predstavitvi obeležja (ob 11. uri) v vznožju gradu se bodo obiskovalci peš povzpeli na grad in si tamkaj ogledali še razstavo o slovenskih izgnancih. Navedeni dogodek bo eden od dogodkov, s katerim bodo obeležili letošnje Dneve evropske kulturne dediščine. Tri dni kasneje bodo z odprtjem enomesečne razstave na Filozofski fakulteti v Ljubljani predstavili življenjsko in poklicno pot dr. Mihajla Rostoharja, ki je aktivno sodeloval pri ustanavljanju ljubljanske univerze, ki v letošnjem letu obeležuje 100 let delovanja. Istega dne bosta avtorici razstave Alenka Černelič Krošelj in Oži Lorber iz Posavskega muzeja Brežice v mestnem muzeju zbrane popeljali skozi razstavo o Franju in Ivi Stiplovšek. Na brestaniškem gradu je že v pripravi likovna razstava Sodobni tržaški umetniki, ki bo odprta 19. 10. zvečer. Rožmanova je dejala, da bodo razstavljena dela najvidnejših tržaških umetnikov slovenskih korenin, preko katerih bodo ljubitelji umetnost dobili vpogled tudi v zamejski prostor in tamkajšnji kulturni utrip. Tako v novembru kot decembru bo ponovne dopolnitve deležna tudi občasna razstava 80. leta so bila ... v Krškem, v Galeriji Krško pa bo 5. novembra odprta prav za naveden galerijski prostor pripravljena razstava Nataše Skušek "Postelja," s katero se umetnica osredotoča na razmerje med spoloma, erotiko, spolnost, telo, materinstvo, družino ipd.

B. M.
« Nazaj na seznam