Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Knjižnici Brežice ohranjamo kulturno dediščino in medgeneracijsko sodelujemo

Objavljeno: Sobota, 30.09.2023    Rubrika: KULTURA Sporočilo
cvetje 11

Z medgeneracijske delavnice izdelave rož iz krep papirja

Zavod za varstvo kulturne dediščine letos organizira že 33. Dneve evropske kulturne dediščine in 11. Teden kulturne dediščine tokrat pod sloganom »Redka in dragocena znanja, spretnosti in poklici«. V ta namen se vsako leto zadnji teden septembra in prvi teden oktobra po vsej Sloveniji odvijajo raznovrstni dogodki. Tudi v Knjižnici Brežice smo se pridružili praznovanju in z dvema delavnicama prispevali v mozaik dogodkov.

Kulturna dediščina je ključna za raznolikost našega življenja in našo identiteto. Ne najdemo je samo v literaturi, umetnosti in predmetih, temveč tudi v ročnih spretnostih, ki so nam jih predali naši predniki. Tradicionalne veščine in znanja so zagotovo ključnega pomena za to, kar nas opredeljuje in predstavlja kot edinstvene v tem globalnem svetu.

V knjižnici spodbujamo sodelovanje med mladimi in starejšimi generacijami, ker bogati življenja enih in drugih ter omogoča prenos znanja na mlajše generacije. Zato sta obe delavnici potekali v duhu medgeneracijskega sodelovanja in ustvarjanja.
filigrafija 3

Delavnica papirne filigrafije


V torek, 26. septembra 2023, smo združili moči z ročnodelsko skupino Zanke, ki deluje pod okriljem Društva upokojencev Brežice ter medse povabili četrtošolce in petošolce Osnovne šole Artiče. V dopoldanskem času smo izvedli dve delavnici izdelave rož iz krep papirja in na ta način oživljali dediščino naših krajev.

Izdelovanje cvetja iz krep papirja ima na Slovenskem dolgo in bogato tradicijo. Uporaba papirnatih rož je bila povezana z navadami krašenja ob praznikih, pomembnejših dogodkih (poroke, pogrebi, zakramenti, rojstni dnevi), šegah (pustovanje), cerkvenih praznikih (velika noč, božič, birma) in drugih življenjskih jubilejih. Najpogosteje je bilo papirnato cvetje oblikovano v šopke, ki so jih nosili ženini, neveste in svatje ali pa vojaški naborniki.

Spretni prstki so se po navodilih in pod mentorstvom starejših udeleženk učili te stare veščine, ki je bila včasih prisotna v marsikateri hiši. Skupaj smo tako izdelali cvet vrtnice v različnih barvah in stkali pravi pisani šopek. Otroci so bili pri izdelavi papirnate vrtnice zelo kreativni, svoj izdelek pa so odnesli domov.

V četrtek, 28. septembra 2023, smo v sodelovanju z Ljudsko univerzo Krško organizirali delavnico papirne filigrafije (tudi quilling). To je tehnika zvijanja širših in ožjih barvnih trakov v zvitke različnih oblik. Ti se kasneje v izbranem vzorcu nalepijo na izbrano površino. Tehnika je primerna za okraševanje voščilnic, vizitk, škatlic, pa tudi kot stenska dekoracija.

Pod budnim očesom Anice Žokalj in Branke Golob, mentoric Večgeneracijskega centra Posavje – enota Krško, so odrasli in otroci, starejši od enajst let, ustvarili zanimive izdelke. Pridobljeno spretnost bodo udeleženke lahko uporabile pri kakovostnem preživljanju prostega časa.

Veseli in hvaležni smo, da so ustvarjalke svoje znanje delile z nami.

Mag. Sabina Stanič, Knjižnica Brežice
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte