Časopis za pokrajino Posavje
28.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Kostanjevici bo razstavljal Silvan Omerzu, v Krškem Ana Šuligoj

Objavljeno: Sreda, 09.09.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
02 Silvan Omerzu, Omizja, Galerija Bozidar Jakac, 2020. Foto Ziga Koritnik

Silvan Omerzu, Omizja, Galerija Bozidar Jakac, 2020. Foto Žiga Koritnik

V Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki bodo v petek, 11. septembra, ob 19. uri v razstavišču v zahodnem traktu odprli pregledno razstavo Silvana Omerzuja.

Pregledna razstava v Galeriji Božidar Jakac in na gradu Rajhenburg, enoti Kulturnega doma Krško, bo prikazala pregled ustvarjalnega dela likovnega umetnika, gledališkega režiserja in lutkarja Silvana Omerzuja. Predstavljen bo skrbno izbran nabor najrazličnejših del, od risbe in slike, senčne podobe, kinetične skulpture, prostorske instalacije, do scenografije in lutke, ki so nastala v preteklih tridesetih letih.
09 Silvan Omerzu, Gospod stotnik, Galerija Bozidar Jakac, 2020. Foto Ziga Koritnik

Silvan Omerzu, Gospod stotnik, Galerija Bozidar Jakac, 2020. Foto Žiga Koritnik


 
Ustvarjalno pot Silvana Omerzuja zaznamuje izrazita interdisciplinarnost, saj se kot ustvarjalec ni nikdar zavezal eni sami umetniški disciplini ali mediju, marveč je hkrati deloval kot vizualni umetnik, scenograf, lutkar in gledališki režiser. Za njegovo umetniško prakse, ki se pojavljajo tako na gledaliških odrih kot v galerijskih prostorih, so značilne kompleksne objektne instalacije, ustvarjene iz lesa in kombinirane z najrazličnejšimi materiali, ki prikazujejo ekspresivne in često groteskne motive, v katerih se odražata subtilna družbena kritika in obešenjaški humor.
 
Na pričujoči razstavi v Galeriji Božidar Jakac bodo na ogled izbrani elementi iz nekaterih najbolj odmevnih in ključnih del kot sta gledališki predstavi Prepovedane ljubezni (Lutkovno gledališče Ljubljana, 2009) in Hiša Marije pomočnice (Slovensko mladinsko gledališče, 2007-2008) ter razstavi Avtomati, lutke in igralci (MGLC, 2010) in Ivan Cankar in Evropa (Cankarjev dom, 2018-2019). Omerzu se je leta 2006 že predstavil na samostojni razstavi Solze v nekdanji samostanski cerkvi Galerije Božidar Jakac, ki jo je spremenil v popoln ambient.
 
Razstava na gradu Rajhenburg bo na ogled med 18. 9. 2020 in 8. 2. 2021. Na njej bodo predstavljena njegova zgodnja dela, ki so bila ustvarjena tako za likovni kot tudi gledališki kontekst. Ob retrospektivni razstavi bo izšel obsežen katalog z besedili Nataše Smolič, Blaža Lukana in intervjujem Marka Bauerja.

Kustos razstave je Jure Mikuž. Umetnika in njegovo delo bo na otvoritvi predstavila avtorica ene od uvodnih študij v katalogu razstave dr. Nataša Smolič. Razstavo bo odprla državna sekretarka Ministrstva za kulturo Republike Slovenije dr. Ignacija Fridl Jarc.
 
O avtorju:
 
Silvan Omerzu (1955) je po študiju na pedagoški akademiji delal v Lutkovnem gledališču v Ljubljani, nakar je leta 1983 odšel na študijsko izpopolnjevanje iz lutkovne scenografije in oblikovanja lutk v Prago. V začetku 90. let je deloval pri neodvisnih gledališčih kot sta Konj (Ljubljana) in Minor (Praga), nato pa je kot neodvisni ustvarjalec sodeloval z različnimi teatri v Sloveniji in v mednarodnem prostoru, za katere je ustvaril plejado odmevnih predstav. Ker je v njegovih lutkovnih in gledaliških projektov vizualna podoba ključnega pomena, pa se je pogosto predstavljal tudi v galerijskih prostorih. Za svoje vsestransko delovanje je prejel več nagrad, med drugim Nagrado Prešernovega sklada leta 2006. Omerzu danes živi in deluje v Ljubljani.

V Galeriji Krško razstava Ane Šuligoj

V Galeriji Krško pa bo v soboto, 12. 9., ob 19. uri odprtje razstave Ane Šuligoj Nedoločljivi. Vstop je prost, a je obvezna predhodna najava.

Ana Šuligoj, umetnica mlajše generacije se bo v Galeriji Krško predstavila s fotografsko serijo Nedoločljivi. Emina Djukić je o seriji napisala, da predstavlja radikalno očiščenje družbenih konvencij, [saj] se avtorica osredotoči zgolj na snovni del človeškega bitja, corpus nudus. Ker pa so naša telesa (pre)polna individualnih sledi, Šuligojeva portretirance popolnoma prekrije z belo rjuho in s tem postavi na skupni imenovalec. Prek variacij gest opazuje, koliko identitete se prikrade skozi draperijo. S svojimi fotografijami raziskuje, kaj je individuum, koliko in do kod je zunanjost indikator notranjščine, ter zagovarja, da identiteto posameznika začrta že drža telesa.

Umetnico in razstavo bo predstavila kuratorka Jasna Jernejšek, razstavo pa bo odprla Ana Nuša Somrak, podžupanja Občine Krško. Trajanje razstave: 12. 9. - 10. 10. 2020.

P. P./vir: GBJ Kostanjevica na Krki, KD Krško
 
« Nazaj na seznam