Časopis za pokrajino Posavje
28.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V kostanjeviški galeriji bo razstavljal Neven Bilić

Objavljeno: Sreda, 11.09.2019    Rubrika: KULTURA Sporočilo
Neven Bilic pozivnica2

Pogled v postavitev v razstavišču nekdanje samostanske cerkve Galerije Božidar Jakac, foto: Marko Ercegović

V nekdanji samostanski cerkvi Galerije Božidar Jakac se s samostojno razstavo Ad infinitum slovenski javnosti prvič predstavlja hrvaški umetnik Neven Bilić. Na razstavi, ki jo bodo odprli v petek zvečer, bodo predstavljena dela nastala pred desetletjem, ki postavljena v nekdanji sakralni prostor vzpostavljajo nove odnose in odpirajo nove možnosti za njihovo interpretacijo.

V procesu artikulacije umetniških idej Neven Bilić že od samih začetkov kaže senzibilnost do netradicionalnih materialov, neutrudno raziskujoč njihov potencial. Tako eksperimentira z različnimi vrstami polimerov, s t. i. netradicionalnimi materiali, ki se v kreativnih in kompleksnih postopkih spreminjajo v nove oblike, geometrične ali organske in razkrivajo neskončne potenciale oblikovanja.

Fascinacija nad različnimi vrstami sintetičnih materialov, eksperimentiranje in odkrivanje optimalnega tehnološkega postopka, so osnovni ustvarjalni principi Bilićevega dela. V teh kreativnih postopkih, ki so pogosto pospremljeni z mnogimi poskusi in napakami, nastajajo moduli difuzne mehkobe, okrašeni z rastlinskim ali geometričnim ornamentom, ki jih avtor združuje v kompleksne prostorske strukture, povezujoč na večplasten način umetnost, duhovnost in tehnologijo. Umetnikova dela iz ciklov Monštrance, Instant inventar in druga, v monumentalnem eklektičnem prostoru nekdanje samostanske cerkve ustvarjajo izrazit dialog med arhitekturo, umetnostjo in njenim gledalcem.
 
Razstava je nastala v sodelovanju Galerije Božidar Jakac in Muzeja sodobne umetnosti v Zagrebu (Muzej suvremene umjetnosti Zagreb).
 
O umetniku:
 
Neven Bilić (1972) je diplomiral iz kiparstva na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu, pri profesorju S. Jančiću, kjer je danes zaposlen kot izredni profesor za kiparstvo. Razstavlja na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah doma in po svetu. Je dobitnik številnih nagrad, med katerimi so nagrade iz  9. Trienala hrvaškega kiparstva (2006), prva nagrada za spomenik Fabjanu Kaliterni v Splitu (2009), druga nagrada za spomenik Zmagi (Pobjedi) v Zadru (2009), druga nagrada za spomenik Miljenku Smoji v Splitu (2009), nagrada za postaje križevega pota na Srđu v Dubrovniku (2011) in Velika nagrada 12. Trienala hrvaškega kiparstva 2015.

Vir: GBJ
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte