Časopis za pokrajino Posavje
6.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V kostanjeviški galeriji na ogled Bilićeve neskončne skuplture

Objavljeno: Sobota, 14.09.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
gbj-bilic (33)

Neven Bilić pred eno od razstavljenih skulptur

V nekdanji samostanski cerkvi Galerije Božidar Jakac so v petek zvečer odprli samostojno razstavo hrvaškega umetnika Nevena Bilića Ad infinitum (Do neskončnosti), s katero se prvič predstavlja slovenski javnosti.

Kot je na odprtju razstave, ki je prvič potekalo v atriju pred nekdanjo samostansko cerkvijo, povedal direktor kostanjeviške galerije Goran Milovanović, je razstava nastala v sodelovanju Galerije Božidar Jakac in Muzeja sodobne umetnosti v Zagrebu (Muzej suvremene umjetnosti Zagreb), z njo pa nadaljujejo s predstavitvami zagrebških umetnikov.
 
gbj-bilic (8)

Z leve: Milovanović, Bilić, Meštrićeva in Pintarićeva


Razstavo je predstavila kustosinja Vesna Meštrić. Kot je povedala, so na razstavi predstavljena dela nastala pred desetletjem, postavljena v nekdanji sakralni prostor pa vzpostavljajo nove odnose in odpirajo nove možnosti za njihovo interpretacijo. Bilić, ki je diplomiral iz kiparstva na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu, kjer je danes zaposlen kot izredni profesor za kiparstvo, že od začetkov svojega ustvarjanja kaže senzibilnost do netradicionalnih materialov in eksperimentira z različnimi vrstami polimerov, ki se v kreativnih in kompleksnih postopkih spreminjajo v nove oblike, geometrične ali organske, in razkrivajo neskončne potenciale oblikovanja. Umetnikova dela iz ciklov Monštrance, Instant inventar in druga v monumentalnem eklektičnem prostoru nekdanje samostanske cerkve ustvarjajo izrazit dialog med arhitekturo, umetnostjo in njenim gledalcem.
 
Razstavo, ki bo na ogled do 15. decembra, je odprla direktorica zagrebškega muzeja Snježana Pintarić, pri tem pa izpostavila dolgoletno sodelovanje med ustanovama in nasploh med Zagrebom in Kostanjevico na Krki, ki ga bodo še poglobili.

P. P.
 
 
« Nazaj na seznam
»