Časopis za pokrajino Posavje
31.03.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V kostanjeviški šoli odprli novo postavitev razstave Gorjupove zbirke

Objavljeno: Sobota, 08.02.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
kostanjevica-kulturni (31)

Po prireditvi so si ogledali novo razstavo na šolskih hodnikih.

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika je v kostanjeviški osnovni šoli potekala osrednja občinska prireditev v počastitev praznika, hkrati pa so v prenovljenih šolskih prostorih odprli novo postavitev stalne razstave Gorjupove zbirke iz Galerije Božidar Jakac.

Kot je v uvodu v prireditev dejala povezovalka, ravnateljica kostanjeviške šole Melita Skušek, je Kostanjevica sicer eno najpomembnejših kulturnih središč jugovzhodne Slovenije, a se še vedno najde kdo, ki razmišlja kot v Prešernovih časih, »da sta kultura in umetnost nekaj obrobnega, nekakšno nujno zlo«. Zbrane v prireditvenem prostoru obnovljene kostanjeviške šole (uradno jo bodo odprli 24. aprila) je pozdravil tudi župan Ladko Petretič.
 
kostanjevica-kulturni (23)

Nastopajoči kostanjeviški šolarji


Po sledeh Jožeta Gorjupa
 
Program prireditve so oblikovali kostanjeviški šolarji in šolarke, ki so skozi glasbo, pesem, igro in besedo predstavili nekaj utrinkov iz življenja našega največjega pesnika Franceta Prešerna, kateremu je posvečen kulturni praznik. Poleg tega so premierno predvajali dokumentarni film Po sledeh Jožeta Gorjupa, ki so ga pod mentorstvom Lijamedie in učiteljice Metke Povše posneli lani jeseni v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine. V njem so prikazali kratko, a zelo plodno življenje svojega rojaka, slikarja, kiparja in grafika Jožeta Gorjupa (1907–1932), po katerem je od leta 1982 imenovana šola.
 
kostanjevica-kulturni (29)

Zbrani na prireditvi


Kostanjeviška šola je sicer ena redkih, ki ima v svojih prostorih zbirko umetniških del. Stene njenih hodnikov so namreč že desetletja rezervirane za dela pomembnih likovnih umetnikov, ob katerih so odraščale in se vizualno navdihovale cele generacije otrok. Gre za zbirko Gorjupove galerije, katere začetki segajo v leto 1955, ko jo je zasnoval Lado Smrekar. S prenovo šolskih prostorov so prenovili tudi njeno postavitev, že sedmo po vrsti, z njenim odprtjem pa v Galeriji Božidar Jakac začenjajo novo razstavno leto.
 
Neizmeren potencial otrok
 
Novo postavitev je predstavil njen avtor, direktor kostanjeviške galerije Goran Milovanović. Kot je povedal, Gorjupova zbirka z zadnjimi donacijami in nakupi šteje že več kot 2300 umetniških del okoli 360 avtorjev (v šolskih prostorih in v okolici šole je  razstavljen izbor 124 del). »Ko smo postavljali tole zadnjo razstavo, me je neizmerno navduševala reakcija otrok. Tista pristna radovednost. Po tihem sem užival, ko so morale učiteljice varstva miriti njihov radovedni nemir, godilo mi je, ko so me učenke kar same nagovorile in pohvalile izbor, mi povedale, katera dela so bila že v prejšnji postavitvi in katera so za njih nova. Z zanimanjem sem vlekel na ušesa, ko je skupina otrok izbrala najlepšo umetnino. V hipu me je prešinil ta neizmeren potencial in zavedanje naše odgovornosti. Do tu zmorejo in hočejo sami, od tu naprej jim je potrebno pomagati,« je dejal govornik in se zavzel, da bi otroke oborožili z znanjem, ki bo v naslednjem desetletju produciralo vsaj pet novih strokovnjakov s področja kulture. Po koncu prireditve so si udeleženci ogledali novo razstavo na šolskih hodnikih.

P. P.
 
« Nazaj na seznam