Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V krški Dvorani v parku razstava fotografij Milana Dularja »V slogi je moč«

Objavljeno: Petek, 13.05.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
IMG_2258

Avtor razstave Milan Dular z ženo Majdo je v dar prejel uokvirjeno fotografijo od predsednice Društva ljubiteljev fotografije Krško Jožice Mikek Veber. (foto: Branko Benčin)

V Dvorani v parku v Krškem je od 21. aprila do 15. maja v okviru Blaževih dnevov Društva ljubiteljev fotografije Krško na ogled gostujoča razstava fotografij ljubiteljskega fotografa Milana Dularja z naslovom »V slogi je moč«.

Razstava je razdeljena na dva fotografska sklopa – gre za kronološko sosledje dokumentarnih fotografij z Malega Kamna, tako analognih kot tudi digitalnih, ki prikazujejo temeljito obnovo tamkajšnje cerkve sv. Martina, ki je trajala dve desetletji, in pa gradnjo tamkajšnjega gasilnega doma.
DSC_0251

O obnovi cerkve na Velikem Kamnu smo pisali tudi v našem časopisu leta 1998 – članek Milan Dular skrbno hrani v svojem arhivu.


Avtor razstavljenih fotografij Milan Dular, ki je tudi sam sodeloval pri obeh projektih in skrbno vodil evidenco dela vseh, ki so pomagali, je za naš medij in časopis povedal, da sta oba projekta resnično združila in povezala vaščane, od tod se je porodila tudi ideja za naslov razstave – »V slogi je moč«.
DSC_0246

Na Velikem Kamnu so se vaščani združili in poleg uspešne sanacije tamkajšnje cerkve s skupnimi močmi zgradili tudi gasilski dom.


V katalogu, ki spremlja razstavo, je Dular med drugim zapisal: »Ideja o gradnji gasilskega doma na Velikem Kamnu je bila prisotna že pri naših prednikih, ki so društvo ustanovili leta 1926. Aktivno pa se je gradnja pričela spomladi leta 2004. V mrzlih decembrskih dneh istega leta pa je bil nov gasilski dom že pod streho. Seveda pa je do končne podobe minilo še kar nekaj let.«

Kar zadeva obnovo cerkve sv. Martina na Velikem Kamnu, ki je bila zgrajena okoli leta 1350, pa so se po Dularjevih besedah krajani že davnega 1978. leta odločili, da 'stopijo skupaj' in izvedejo sanacijo cerkve, sicer bi se verjetno kar sama porušila. »Po dvajsetih letih bolj ali manj aktivnega dela nam je s skupnimi močmi vseh krajanov uspelo 15. novembra 1998 zaključiti obnovo in pripraviti slovesno otvoritev,« je še povedal Milan Dular.

Milan Dular se je rodil leta 1952 v Anžah pri Brestanici, kjer je živel do leta 1975, nato pa se je preselil na Veliki Kamen, kjer živi s svojo družino. Delal je v podjetju SOP v Krškem in kasneje v Nuklearni elektrarni Krško. Aktiven je pri mnogih društvih: skoraj 50 let prepeva v moškem pevskem zboru Brestanica, 45 let je aktiven v domačem gasilskem društvu na Velikem Kamnu in pa 16 let v TD Koprivnica kot vodja vaških iger. Vključen je tudi v vojaško gorništvo, pa veteransko, častniško in Bilečansko društvo. Vse aktivnosti omenjenih društev redno fotografira in snema, zato hrani veliko fotografsko zbirko. Rad ima naravo in vse, kar se dogaja v danih trenutkih, redno beleži s fotoaparatom ali pa kar s prenosnim telefonom.

Razstavo sta podprla Mestna občina Krško in JSKD OI Krško, za organizacijski del razstave je poskrbela predsednica Društva ljubiteljev fotografije Krško Jožica Mikek Veber, fotografije z uradnega odlično obiskanega odprtja razstave pa je prijazno prispeval Branko Benčin, ki je poskrbel tudi za grafično oblikovanje ter računalniško obdelavo fotografij v sodelovanju z Nino Sotelšek iz Mestnega muzeja Krško.

A. K., foto: A. K., B. B.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

02.04.2021 | Redakcija

Slovar »starosta med starostami«

07.05.2020 | Redakcija

Lesen hladilnik na led