Časopis za pokrajino Posavje
12.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv
NUJNO OBVESTILO: Nedeljska elektro dela

V Lamutovem salonu odpirajo razstavo Tine Mohorović

Objavljeno: Ponedeljek, 18.05.2020    Rubrika: KULTURA Sporočilo
Iz cikla Anonimi IV, 2018, jedkanica_papir

1.Iz cikla Anonimi IV, 2018, jedkanica / papir

V Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki danes, 18. maja, v razstavišču Lamutovega likovnega salona pro forma odpirajo razstavo Tina Mohorović "Prestopanja / Crossings".  Razstava je nastala v sodelovanju Galerije Božidar Jakac in Galerije Velenje, na ogled pa bo do 21. junija. Kustodinja razstave je Kristina T. Simončič.

O razstavi:
 
Razstava, s katero se nam novomeška umetnica Tina Mohorović prvič predstavlja v Galeriji Božidar Jakac, nosi naslov Prestopanja. Naslov je hkrati poimenovanje njenega najnovejšega cikla grafik, nastalih v začetku letošnjega leta. Te označujejo neposreden prestop oziroma  nadaljevanje njenega grafičnega cikla z naslovom Anonimi iz leta 2018.
Iz cikla Prestopanja X, 2020, visoka jedkanica_papir

2.Iz cikla Prestopanja X, 2020, visoka jedkanica / papirV ospredju umetničinega zanimanja v predhodnem ciklu je bil zunanji prostor in razdrobljenost ali distanca med posameznimi prizori, ki jih sama poimenuje sekvence. V njih je raziskovala osamljenost, izoliranost ter brezimnost posameznika v prostoru zunanjega sveta in v odnosu do drugega. Motivi zunanjega sveta so v ciklu Prestopanja zreducirani na nekaj izbranih detajlov in predstavljajo prehod iz zunanjih prostorov v notranji osebni prostor, v odnos posameznika s samim seboj. Umetnica je za cikel Prestopanja uporabila iste grafične plošče kot v predhodnem ciklu, iz katerih je izolirala je posamične detajle in iz njih sestavila povsem nove kompozicije.
Iz cikla Kostenje XV, 2020, kemični svinčnik_papir

3.Iz cikla Kostenje XV, 2020, kemični svinčnik / papir

Učinek geometrijsko minimalistične celote gradijo premišljeno in matematično preračunane razdalje in razmerja delov grafičnih plošč, ki jih je avtorica presvetlila s tehnično zahtevnim procesom visokega jedkanja. Z močnim kontrastriranjem svetlobe in sence je dosegla preigravanje med pozitivom in negativom odtisa ter prestopanje iz odtisovanja v tehniki globokega tiska k visokemu tisku.

Vertikalne kvadratne oblike lahko razumemo kot reže ali line, okrogle oblike pa kot okularje, skozi katere gledamo v daljavo in v globino. Kot v temnem kubusu gledališkega odra je umetnica osvetlila zgolj prizore, na katere želi obrniti pozornost gledalcev in jim jih postaviti v razmislek. Povezava z gledališčem in filmom ni naključje, saj umetnica deluje kot scenografinja v obeh medijih. Izkušnja prostora, njegovo oblikovanje in gibanje znotraj njega, je zato ena od osrednjih tem njenega ustvarjanja.

Najgloblje do sedaj je umetnica segla s svojo zadnjo serijo risb, združenih v cikel z naslovom Kostenje. Motivi na risbah so pogledi »pod kožo«, kot rentgenska slika prizadetega dela človeškega skeleta z imaginarnimi kostmi, mišicami in sklepi, v prepletu katerih se odvijajo nove zgodbe in odpirajo novi fantazijski svetovi.

Magičnost in nadrealizem v motivih spremljata umetnico že od samih začetkov njene ustvarjalne poti. Drobne figure na njenih delih vstajajo iz domišljije in se prelivajo eno v drugo ter se spajajo v fantastične konglomerate oblik, ki samo asociativno spominjajo na oblike, predmete in kraje iz nam znanega sveta. Za njene grafike in risbe so značilne precizne, tanke poteze, ki gradijo fluidne, odprte motive.

V negotovi situaciji v svetu, v kateri smo konstantno bombardirani s pretežno negativnimi informacijami, so grafike in risbe Tine Mohorović prostori zatočišča, ki omogočajo razmislek in meditativno poglabljanje onkraj, v globine jaza.
 
Razstava je nastala v sodelovanju Galerije Božidar Jakac in Galerije Velenje, kamor ste vabljeni na ogled drugega dela razstave od 18 junija do 2. avgusta 2020.
 
O umetnici:

 
Tina Mohorović se je rodila leta 1988 v Novem mestu. Leta 2012 je diplomirala je na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete v Ljubljani iz področja grafike globokega tiska. V letih 2009-2012 je bila asistentka pri predmetu Grafika II, pod mentorstvom prof. Bojana Kovačiča. Leta 2016 je končala podiplomski študij scenskega oblikovanja – smer scenografija na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Istega leta je prejela študentsko Prešernovo nagrado za scenografijo.

Je zunanja sodelavka in mentorica šole grafike globokega tiska v Narodni galeriji. Kot samozaposlena v kulturi deluje na področju scenografije in grafike ter razstavlja tako v Sloveniji kot v tujini. Je članica ZDSLU in DLUD. Trenutno živi in dela v Izoli.

Vir: GBJ Kostanjevica na Krki
 
« Nazaj na seznam