Časopis za pokrajino Posavje
20.02.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Lamutovem salonu razstava Človek : Stroj

Objavljeno: Ponedeljek, 02.07.2018    Rubrika: KULTURA Sporočilo
Človek-Stroj_ foto Maruša Lapuh
V petek, 29. junija, so v Lamutovem likovnem salonu v Kostanjevici na Krki odprli razstavo Človek: Stroj.

Razstava predstavlja umetniška dela petih avtorjev: Metoda Frlica, Tomaža Furlana, Sanele Jahić, Aleksija Kobala in Antonia Živkoviča, ki se ukvarjajo z raziskovanjem dinamičnega razmerja med človekom in strojem in znotraj tega z vprašanji o vlogi in pomenu dela ter delavca v sodobni družbi. Na različne načine se dotikajo zlasti polja industrije, kjer se je to razmerje v preteklosti najbolj definiralo.
 
foto Maruša Lapuh
Omenjena tema je v preteklosti že zaznamovala marsikatero obdobje umetnosti – zlasti čas zgodovinskih avantgard. Danes je ponovno v ospredju zanimanja mnogih avtorjev. Svet je namreč v svojem tehnološkem razvoju vse bolj napredoval, z novimi, razvitimi oblikami strojev postaja vse bolj robotiziran in digitaliziran. Hkrati je zaznamovan tudi s posledicami nedavne globalne gospodarske krize.

Porajajo se mnoga stara in nova vprašanja ter dileme, ki jih razpirajo skozi svoja umetniška dela tudi avtorji na razstavi. Razmišljajo o pasteh in prednostih napredka. O krizi vrednot družbe, ki v imenu razvoja vse bolj hlepi po hitrem dobičku in kapitalu ter izkorišča in siromaši delavca. Sprašujejo se o posledicah dejstva, da stroj ni več le človekov pripomoček pri delu, ampak postaja vse bolj nadomestek, izum, ki iz delovnega procesa izrinja njegovega stvaritelja, kar ogroža zaslužek človeka in s tem njegovo preživetje. Spregovorijo pa tudi o uspešnih zgodbah »sodelovanja« med človekom in strojem ter o pomenu ohranjanja spomina na pretekle dosežke tehnološkega razvoja, ki jim danes rečemo industrijska dediščina.

Kustosinja  razstave je Barbara Sterle Vurnik iz Loškega muzeja Škofja Loka, kjer je bila razstava v razstavišču Galerija na Gradu na ogled v jeseni 2017. Na otvoritvi je razstavo zbranim obiskovalcem predstavila direktorica Loškega muzeja Saša Nabergoj, ki je poudarila tudi zelo uspešno večletno sodelovanje med obema institucijama. V Lamutovem likovnem salonu v Kostanjevici na Krki bo razstava na ogled do 16. septembra.

Vir: Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki
« Nazaj na seznam