Časopis za pokrajino Posavje
12.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv
NUJNO OBVESTILO: Nedeljska elektro dela

V Lamutovem salonu razstavlja Matjaž Geder

Objavljeno: Torek, 22.10.2019    Rubrika: KULTURA Sporočilo
1. Fotografija otvoritve Matjaž Geder, Na krilih, foto Maruša Lapuh

Z otvoritve razstave (foto: Maruša Lapuh)

V Lamutovem likovnem salonu Galerije Božidar Jakac so v petek, 18. oktobra, odprli grafično razstavo gornjeradgonskega umetnika Matjaža Gederja. Na postavitvi so predstavljena grafična dela nastala v zadnjih dveh letih, izvedena v tehniki monoprinta. Gre za unikatne grafike, ki brišejo ločnico med slikarskim in grafičnim izrazom.

Matjaža Gederja zanimajo sodobne družbene teme in krize časa, v katerem živimo. Umetnik je dobro poznan po svojih delih, v katerih odpira vprašanja o sistemih v družbi, posameznikovem uporu in iskanju mej ter želji po svobodi, kar se najbolj izrazi ravno v tematikah, povezanih z dobo odraščanja. Z mladostniki umetnika veže posebna vez, saj jih vsakodnevno srečuje in poučuje kot učitelj likovne umetnosti.
2. Fotografija otvoritve Matjaž Geder, Na krilih, foto Maruša Lapuh. Z leve proti desni_Goran Milo

Z leve proti desni: Goran Milovanović, direktor GBJ, Kristina T. Simončič, kustodinja razstave, in umetnik Matjaž Geder (foto: Maruša Lapuh)

Motivi iz učilnic v obliki predmetov, kot so ravnila ter štampiljke, s katerimi učitelji ocenjujejo dosežke učencev, motiv šolskih klopi in zelena barva šolskih tabel se pogosto znajdejo na njegovih grafikah. Porisane in popisane šolske mize z risbami, slogani ter verzi, v katerih je ujet konglomerat drobcev mladostniškega sveta, hrepenenj, zanimanj in uporništva, pa so najpogostejše ozadje umetnikovih grafik.
 
Naslov razstave Na krilih označuje tako mladostniško zanesenost in prestopanje mej kot tudi željo po preseganju konfliktov,
3. Fotografija otvoritve Matjaž Geder, Na krilih, foto Maruša Lapuh

Z otvoritve (foto: Maruša Lapuh)

navdih in let domišljije. Razstavo tematsko dopolnjujejo mobili v obliki papirnatih letal, potiskanih z ovoji psihofarmakoloških tablet, ki odražajo željo po premikanju, osvoboditvi iz spon družbenih sistemov ter nadzora v šolah in družinah. Hkrati nosijo sporočilo o globokih dušenih stiskah in epidemiji pomirjeval in antidepresivov, ki jih za »normalno« funkcioniranje v disfunkcionalnem svetu potrebuje vse več mladih. Kustodinja razstave je Kristina T. Simončič.
 
Ob razstavi načrtujejo tudi dve pedagoški delavnici, eno za otroke in mladino ter medgeneracijsko, ki jo bo vodil Matjaž Geder, ki bosta na sporedu v novembru in decembru.

Razstava bo na ogled do 15. decembra 2019.

Vir: GBJ Kostanjevica na Krki
« Nazaj na seznam