Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Mencingerjevi hiši na ogled »kič«

Objavljeno: Ponedeljek, 27.09.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
kiparska razstava KIC - liber (67)

Članici strokovne komisije (z leve) Miljenka Simšič in Dragica Čadež, avtorica nagrajenega dela Barbara Jurkovšek in predsednica KUD Liber Branka Pirc

V atriju Mencingerjeve hiše je bila minulo soboto popoldan odprta letošnja EX terra razstava keramičnih skulptur. Razstavljene skulpture, ki jih je ustvarilo 20 umetnikov iz Slovenije in Hrvaške na naslovno temo Kič, ki so jo razpisali v Kulturno umetniškem društvu Liber Krško v sodelovanju z Društvom keramikov in lončarjev, bodo na ogled do konca meseca oktobra. 

kiparska razstava KIC - liber (69)

Zmagovalno delo z naslovom Performer

Na razpis so prejeli skupno 30 del, med katerimi je strokovna komisija opravila izbor 20 abstraktnih in figuralnih del iz keramike ali v kombinaciji slednje z drugimi materiali. Vsi razstavljavci so prejeli priznanja, za zmagovalno delo, to je Grand prix Ex terre Krško 2021, pa je bil razglašen »kič« z naslovom Performer, ki ga je ustvarila slikarka Barbara Jurkovšek iz Dola pri Ljubljani, pri čemer je pri upodobitvi uporabila mešano tehniko, to je kombinacijo keramike, akrila, stekla, tekstila in lesa.

Vsa razstavljena dela so predstavljena tudi v izdanem katalogu. O sami razstavi so podrobneje spregovorile članice strokovne komisije in predsednica KUD Liber Branka Pirc, o pomenu ustvarjanja pa direktorica občinske uprave Občine Krško Melita Čopar. Prireditev je povezovala Anita Grubar, z glasbenim programom pa sta jo obogatila Klara in Lovro.

kiparska razstava KIC - liber (74)

Slikarski Ex terra Krško 2021

Istočasno sta organizatorja razstave, KUD Liber in Območna izpostava JSKD Krško, za ogled odprla tudi vrata ateljeja Mencingerjeve hiše, v katerem je na ogled otroška slikarska razstava Ex terra 2021. V sklopu slednje so razstavljena likovna dela, na katerih so otroci upodabljali znamenite osebe mesta Krško iz preteklosti.

B. M. 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

10.03.2021 | Redakcija

Mati vseh salamijad

07.05.2020 | Redakcija

Zibelka Anastazija Grüna