Časopis za pokrajino Posavje
20.02.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V nekdanji samostanski cerkvi bo razstavljala Petra Varl

Objavljeno: Četrtek, 21.06.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
2 Petra Varl, Blizu svetlobi_foto Jaka Babnik
Nocoj, 21. junija, ob 19.00 bodo v nekdanji samostanski cerkvi Galerije Božidar Jakac odprli razstavo umetnice Petre Varl, Blizu svetlobi / Near Light. Gre za specifično postavitev, ki je nastala v sodelovanju z islandskim glasbenikom Ólafurjem Arnaldsom in oblikovalcem oblačil Urošem Belantičem.

O RAZSTAVI (izsek besedila kustosa razstave Tevža Logarja v spremnem katalogu)

Razstava Blizu svetlobi vznika iz neznatnih intimnih, čutnih in racionalnih impulzov umetnice v želji po vzpostavitvi dialoga z izredno zapeljivim, a zahtevnim razstavnim prostorom. Petra Varl v prostoru ustvarja koreografijo med štirimi osnovnimi elementi, ki »preigravajo« izkušnjo materialne realnosti sveta umetnice in gledalca ter jo subtilno povežejo z možnostmi minljivega in hipnega. V prostoru se ustvarja suspenz med materialnim in nečem, kar je na robu materialne prisotnosti, med vizualnim in nevizualnim. Gre za nekakšno »osvoboditev« znotraj celotne postavitve z združevanjem elementov, ki niso formalno mogoči. Prej kot s fizično inercijo mase oziroma volumna, ki bi zapolnila zahteven razstavni prostor, so umetničini posamični vneseni elementi dinamični in odprti in poskušajo razbiti vtis teže prisotnosti volumna ter na ta način pokazati na enostavno lepoto praznine arhitekturnega prostora. Kot iskren odvod umetničinega racionalnega razmisleka o razstavnem prostoru pa je postavitev Blizu svetlobi tudi kratka zgodba intimnih izpovedi, ki odstirajo misli, ki so vselej razpete med izkustvom in neizkustvom. Tako umetnice kot gledalca.

Umetnico in njeno delo bo na otvoritvi predstavil kustos razstave Tevž Logar. Razstava pa bo na ogled do 26. avgusta 2018.

P. P./vir: GBJ
Foto: Jaka Babnik
« Nazaj na seznam