Časopis za pokrajino Posavje
5.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V nekdanji samostanski cerkvi razstavljena Vidovićeva vizionarska “Stanja”

Objavljeno: Nedelja, 05.07.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
gbj-vidovic (31)

Nekdanja samostanska cerkev gosti prvo letošnjo razstavo.

S prvo letošnjo razstavo v nekdanji samostanski cerkvi, razstavo »Stanja« banjaluškega slikarja Slobodana Vidovića, so v petek zvečer v Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki zaključili serijo pomladnih razstav.

»S to razstavo zopet ugotavljamo, da je umetnost pogosto vizionarska, saj nam veliko pove že njen naslov. Stanja, ki jih doživljamo letos na globalni ravni, niso prav daleč od teme, ki si jo je slikar zadal v tem ciklu, saj se je osredotočil predvsem na objekte, ki odsluženi in odvezani svoje funkcije obležijo na smetišču zgodovine, ki je hkrati smetišče vsebin, ki služijo pri vzpostavitvi državnih aparatov,« je o razstavi spregovoril direktor kostanjeviške galerije Goran Milovanović.
gbj-vidovic (14)

Avtor in kustos razstave sta bila na otvoritvi zgolj preko video povezave.

»V tem kontekstu je trenutna pandemija zgolj še eden en vzrokov Stanj, ki, antropocentrično gledano, zadeva samo središče funkcioniranja državnih sistemov.« Tako kot na junijski otvoritvi razstave Armanda Marrocca iz Milana tudi tokrat na otvoritvi ni bila možna fizična prisotnost umetnika, tokrat akademskega slikarja Slobodana Vidovića, ki prihaja iz Banjaluke, prav tako ni bila možna fizična prisotnost kustosa, uveljavljenega in cenjenega umetnostnega zgodovinarja, rednega profesorja Fakultete za likovno umetnost Univerze v Beogradu dr. Nikole Šuice. Oba sta se udeležencem otvoritvenega dogodka javila zgolj z digitalnim prenosom.
gbj-vidovic (6)

Zbrani na otvoritvenem dogodkuBarvite podobe izključenosti

Razstavljena slikarska dela so realistične podobe, ki bi lahko bile tudi fotografije. Naslikani motivi prihajajo iz planetarnega razpona in s svojo senzibilnostjo izdelave združujejo melanholični občutek izključenosti. Vidović je na slikarska platna ujel podobe tako z balkanskega (Železarna Sisak, Silosi v severni Bosni …) kot širšega globalnega prostora (pista letališkega asfalta iz ekvatorialne Gvineje v zahodni Afriki, Črni skedenj, Rdeča farma, monumentalna ameriška propadla tovarna karoserij za Buick in Cadillac iz Detroita …). Razstava bo na ogled do 6. septembra.

Slobodan Vidović se je rodil leta 1974 v Gradiški, Bosna in Hercegovina (Republika Srbska). Leta 2002 je diplomiral na Umetniški akademiji, na oddelku za slikarstvo. Leta 2005 je osvojil nagrado April mesta Banja Luka za mlade in prvo nagrado študentov Bosne in Hercegovine v Sarajevu 2000 (Galerija Mak, v organizaciji IC RC). Sodeloval je pri več rezidenčnih projektih doma in tujini. Leta 2014 je končal podiplomski študij na Akademiji za umetnost v Banja Luki na oddelku za slikarstvo. Živi in ustvarja v Banja Luki kjer je zaposlen v Kulturnem centru Banski dvor.
 
Naslednji teden bodo v Lamutovem likovnem salonu odprli še gostujočo razstavo Muzeja za arhitekturo in oblikovanje iz Ljubljane, a ne bo javne otvoritve. Razstava bo pred obnovo Kostanjeviškega dvorca nagovarjala tudi Kostanjevico na Krki, saj bo prikazanih nekaj prestižnih prenov objektov po Sloveniji v zadnjih desetih letih.

P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam