Časopis za pokrajino Posavje
21.11.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V novi knjižnici v Loki pri Zidanem Mostu prvi literarni večer

Objavljeno: Sreda, 06.12.2017    Rubrika: KULTURA Redakcija
literarni večer Loka Marjanka Rebula december 2017 (11)

Z literarnega večera v Loki

V ponedeljek, 4. decembra 2017, smo v novi knjižnici v loški podružnični osnovni šoli predstavili literarni opus Marjanke Rebula, ene od treh hčera Ločanke Zore Tavčar in Alojza Rebule, ki jesen življenja preživljata v tem »velikem« posavskem kraju, ki je slovenskemu prostoru dal nešteto velikih imen.

Marjanko so skozi njena različna življenjska obdobja predstavili njena mama, gospa Zora Tavčar, znana slovenska književnica, intelektualka, pedagoginja, upokojena profesorica, gospa Vilma Malečkar, Marjankina sostanovalka v študentskem domu, in njen partner, gospod Bojan Novak, gospa Anica Strajnar, nekdanja spodnja soseda družine Tavčar, gospa Lučka Jenčič, prevajalka in poznavalka Marjankinih potopisov, ter nekdanja zgornja soseda družine Tavčar, in idejna vodja večera, gospa Darja Rogelj, dolgoletna družinska prijateljica družine Tavčar.

Marjanka že dolgo časa s svojimi otroci živi in ustvarja v Mehiki, pred tem pa je veliko potovala in raziskovala različne religije. Njen literarni opusu je zelo raznovrsten in bogat. Vsi gostje, ki so predstavili svoje spomine v zvezi z njo, se je spominjajo kot posebne osebe, ki ji je bilo vedno zelo mar za druge (tako je npr. sosedovim otrokom že kot majhna punčka pripovedovala pravljice), vedno pa je uživala v Loki, kjer je s svojimi domačimi preživljala šolske počitnice in večje praznike.

Ta večer je bil poudarek na predstavitvi njene knjige z naslovom Frizke in freske - resne humoreske, iz katere so nekaj odlomkov prebrali Sergeja Seljak, Luka Strajnar in Urban Culetto, člani gledališke skupine iz Loke, ter s tem še dodatno popestrili literarno bogat dogodek.

Obiskovalci so se po uradnem delu zadržali tudi na neformalnem druženju in si z veseljem ogledali novo knjižnico in razstavo literarnih del družine Rebula ter pokramljali in obujali spomine na svoja druženja z Marjanko Rebula in ostalimi člani njene družine.

Anita Šiško, direktorica Knjižnica Sevnica
« Nazaj na seznam
»