Časopis za pokrajino Posavje
5.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Peklu je bilo vroče, a zaradi razstave na prostem

Objavljeno: Ponedeljek, 06.07.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
10. ArtEko, Pekel 2020 (6)

Na Felicijanovi domačiji v zaselku Pekel se je odvijal zaključek poletne štiridnevne likovne kolonije ArtEko.

V soboto se je v naravnem okolju zaselka Pekel – v hladni dolini na stičišču dveh manjših potokov, Mrzlega potoka in Pekla – odvijal zaključek štiridnevne likovne kolonije ArtEko v organizaciji sevniškega zavoda MUK Qra in Turističnega društva Šentjanž.

10. ArtEko, Pekel 2020 (143)

Tudi letošnja likovna dela so poudarjala pomen ohranjanja neokrnjene narave in čistega okolja.

»Od leta 2014 se umetniki zberejo na domačiji Felicijan v Peklu pri Šentjanžu. Na stičišču dveh potočkov, ob izviru stoletne vode in ob robu gozda je idealen kraj za inspiracijo in ekološko razmišljanje ter ustvarjanje. Preden so si umetniki leta 2014 našli raj na Zemlji v Peklu, pa so se leta 2013 družili v nekoliko manj neokrnjenem okolju, v osrčju vinskih goric v Kamenškem pri Šentjanžu, še prej pa dve leti v samem Šentjanžu v okolici Gostilne Repovž. Ravno skrunitev naravnega okolja s strani splošno uveljavljenega načina pridelave grozdja, ki so mu bili ustvarjalci priča v Kamenškem leta 2013, je ArtEku dodalo še bolj ekološko noto in na pobudo umetnikov okrepilo zavedanje organizatorjev, kako pomembno je poudariti pomen in bogastvo čiste in neokrnjene narave, ki smo je kanček v naših krajih na srečo še lahko deležni,« je predstavila začetke ustvarjanja, ki prerašča v svojevrstno likovno manifestacijo, na kateri se družijo ustvarjalke in ustvarjalci iz Slovenije in tujine, predsednica TD Šentjanž Petra Majcen.

LIKOVNA MANIFESTACIJA V PODPORO NARAVI

10. ArtEko, Pekel 2020 (159)

Ustvarjalke in ustvarjalci z umetniško vodjo Jerco Šantej in predsednico TD Šentjanž Petro Majcen

»ArtEko si zadnja leta predvsem prizadeva postati shajališče za umetnike, ki jim ni vseeno za usodo našega planeta in nas samih z utrjevanjem zavedanja, kako pomembno je ohranjanje čiste in neokrnjene narave ter naravne in kulturne dediščine. Poudarek je vedno znova predvsem na temi ekologije, ohranjanju našega planeta in tu živečega življa. Udeleženci ustvarjajo iz odpadnega materiala – plastike, lesa, papirja, kovine in umetnih vlaken, Pekel sam pa ponuja tudi idealno okolje za izraz krajinske umetnosti, za t. i. landart. Inspiracijo za ustvarjanje je mogoče najti v neokrnjenem rastlinskem in živalskem bogastvu gozda, obeh potokov in travnika,« je pojasnjevala sogovornica in dodala, da je pomemben cilj dogajanja tudi približati likovno umetnost, literaturo, glasbo ... krajankam in krajanom, občankam in občanom v želji, da bi prebudili ekološko razmišljanje in obnašanje pri vsakdanjih opravilih pri čim širšem krogu ljudi.

RAZSTAVA JUBILEJNEGA ARTEKA

10. ArtEko, Pekel 2020 (139)

Zbranim na odprtju razstave je nekaj besed namenil tudi predsednik KS Šentjanž Boštjan Repovž.

Letošnja razstava na prostem ustvarjalk in ustvarjalcev likovne kolonije ArtEko, ki jo je vodila, tako kot vsa leta doslej sevniška slikarka Jerca Šantej, je ponovno ponudila zanimive upodobitve z močno sporočilno noto. Tema letošnjega jubilejnega, že 10. likovnega srečanja je bila – Človek, največji onesnaževalec. Poleg različnih barvnih kombinacij, upodobljenih na slikarskih platnih, so bile dodatek likovnim izdelkom še izvirne instalacije, za katere so uporabili različne materiale in predmete (vanjo so vključili tudi fotografije, video in zvok).

Svoj pogled na življenje, naravo in okolje so skozi nastala likovna dela in videoprodukcijo predstavili mlada akademska slikarka Tina Konec iz Oplotnice pri Mariboru, slikarki Tatjana Mijatović iz Radencev in Vesna Davidovič iz Dobove, sevniška likovna pedagoginja Nena Bedek, fotografinja Judith Zgonec in likovni pedagog Tone Zgonec iz Boštanja, modna oblikovalka Ana Jazbec iz Sevnice, slikar Brane Širca iz Ljubljane, kipar Robert Jurak iz Logarovcev v občini Ljutomer, snemalec in montažer Tomaž Pavkovič, grafični oblikovalec Matic Svažič, nizozemski slikar Bram d´Hont, ki živi in ustvarja na Goričkem, ter sevniška slikarka Jerca Šantej.

Odprtju razstav sta dodala dodaten zven Andrej Fon z zaigranimi skladbami na saksofonu in Vladimir Janc s svojim močnim vokalom.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam