Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V PMB mednarodna gostujoča kiparska razstava Nikole Smilkova

Objavljeno: Petek, 29.09.2023    Rubrika: KULTURA Sporočilo
rsz_4img_7733

V Posavskem muzeju Brežice je razstavljenih trideset kipov manjših dimenzij, ki so nastali med letoma 2018 in 2023.

V torek, 26. septembra 2023, so v Galeriji Posavskega muzeja Brežice odprli mednarodno gostujočo razstavo Nikola Smilkov: Pogled v nebo. Razstava bo na ogled do 25. novembra 2023. Razstavo je odprla Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice. Na odprtju sta o razstavi spregovorila avtor Nikola Smilkov in organizator razstave Nikola Franić. Razstavo je predstavila Maruša Erpič, umetnostna zgodovinarka Posavskega muzeja Brežice. Glasbeni program na odprtju je prispeval Žan Bračun, študent kitare iz Krškega, ki je dogodek obogatil z dvema skladbama.

Gostujoča razstava Nikola Smilkov: Pogled v nebo predstavlja delo makedonskega kiparja Nikole Smilkova. Razstavo je avtor pripravil skupaj z organizatorjem razstave Nikolo Franićem, vodjo Galerije 46, iz Hrvaške. V Posavskem muzeju Brežice je razstavljenih 30 kipov manjših dimenzij, ki so nastali med letoma 2018 in 2023. Med zbranimi likovnimi deli je 17 del iz brona in 13 del iz prilepskega marmorja, ki je avtohtona kamnina v Severni Makedoniji. Z razstavo pod enakim naslovom sta se leta 2022 kipar in organizator predstavila tudi v Galeriji Meštrović v Splitu na Hrvaškem. Nikola Smilkov in Nikola Franić sta si ob postavljanju razstave ogledala tudi muzej.
20230926_193117

Nikola Smilkov in direktorica PMB Alenka Černelič Krošelj (levo)


Nikola Smilkov se je rodil v Štipu v Severni Makedoniji. Je magister kiparstva z doktoratom iz metod učenja umetnosti, profesor metod učenja umetnosti in kiparstva na univerzi Goce Delcev v Štipu, Severna Makedonija, in občasni profesor na univerzi v Nišu, Srbija. Je aktiven član Društva likovnih umetnikov Makedonija in od leta 2023 tudi predsednik skupščine v društvu. V več kot 20 letih aktivnega delovanja na področju umetnosti se je udeležil številnih mednarodnih simpozijev, kjer se je predstavil v sklopu skupinskih razstav ali s samostoječimi skulpturami. Svoje dela predstavlja tudi na samostojnih razstavah v več državah, kot so Hrvaška, Srbija, Črna gora, Nemčija, Francija in Severna Makedonija.

Razstavo v Brežicah so soomogočili Posavski muzej Brežice, Ministrstvo za kulturo RS in Občina Brežice.

Besedilo in fotografije pripravil: Posavski muzej Brežice
« Nazaj na seznam
»