Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Posavskem muzeju Brežice gostili muzealce iz Slovenije in JV Evrope

Objavljeno: Torek, 23.11.2021    Rubrika: KULTURA Sporočilo
20211119_105820
V Posavskem muzeju Brežice smo 19. in 20. novembra 2021 gostili muzealce iz Slovenije in Jugovzhodne Evrope ter skupaj izvedli dogodek in mednarodno konferenco. V petek, 19. novembra, dopoldne je potekalo strokovno srečanje s predstavitvijo priprave Rdeče liste ogroženih predmetov kulturne dediščine Jugovzhodne Evrope, ki jo je predstavila Darinka Kolar Osvald iz Muzeja slovenske policije.

20211120_100444
V nadaljevanju sta član odbora ICOM Slovenija Blaž Vurnik in podpredsednica Alenka Černelič Krošelj podelila letošnji ICOM-ovi nagradi. Za mednarodno prepoznavne projekte so nagrado za projekt La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju prejele dr. Tanja Roženbergar, dr. Mojca Terčelj, Danijela Grgić in mag. Jasna Kralj Pavlovec iz Slovenskega etnografskega muzeja. Nagrado za promoviranje vsakoletne izbrane ICOM-ove teme (Prihodnost muzejev: okrevanje in novi izzivi) so za projekt EKO 8 - Mednarodni trienale umetnosti in okolja: Pismo za prihodnost prejeli Simona Vidmar, Jure Kirbiš in Breda Kolar Sluga iz Umetnostne galerije Maribor. Dogodek je z glasbo obogatil Robert Petan. Dogodka so se udeležili tudi gostje iz RA ICOM SEE, med njimi tudi podpredsednika Slavko Spasić iz Srbije in dr. Virgil Stefan Nitulescu iz Romunije.
20211120_111458

Popoldne je v Malem avditoriju potekal sestanek članov regionalne alianse ICOM SEE (Mednarodni muzejski svet Jugovzhodne Evrope), ki ji v imenu ICOM Slovenija predseduje direktorica PMB Alenka Černelič Krošelj. RA ICOM SEE povezuje 11 držav v regiji, in sicer jo sestavljata po dva predstavnika iz Albanije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Grčije, Hrvaške, Moldavije, Romunije, Severne Makedonije, Srbije in Slovenije. Sestanku, ki je potekal hibridno, saj vsi člani niso uspeli priti v Brežice, je sledil kolokvij, na katerem so predstavniki poročali o dogajanju, stanju in prihodnjih načrtih v svojih državah. Naslednji dan smo udeležence popeljali na strokovno ekskurzijo. Pričeli smo pred gradom Brežice, kjer smo si ogledali ulično razstavo Življenje na prelomnicah, nadaljevali v Termah Čatež z ogledom digitalne grajske sobane sedmih gradov Posavja ter pogovorom o digitalnih praksah na območju ICOM SEE. Naslednja postaja je bila vas Podbočje, kjer uspešno povezujejo kulturno dediščino s turizmom in so prejemniki več nagrad. Po ključnih točkah nas je popeljala Ivanka Černelič Jurečič, zbrani pa so bili navdušeni nad kulinaričnim dodatkom – cop na lop s cvičkom. Pot po Kostanjevici na Krki in Galeriji Božidar Jakac je bila predzadnji del ekskurzije, ki se je zaključila v Gostilni Kunst s predstavitvijo projekta Črno-belo bogastvo ter uspešnega raznovrstnega in t. i. medsektorskega sodelovanja, kar je potrdilo tudi skupno pozno kosilo. Z odličnimi odzivi na preživeta dva dneva v Brežicah in Posavju so se člani RA ICOM SEE odpravili domov.

Pripravil:
Posavski muzej Brežice
« Nazaj na seznam
»