Časopis za pokrajino Posavje
14.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Posavskem muzeju Brežice gostuje razstava Mestnega muzeja Idrija

Objavljeno: Nedelja, 07.07.2024    Rubrika: KULTURA Sporočilo
4

Z odprtja razstave

4. julija 2024 je bila v Galeriji Posavskega muzeja Brežice odprta gostujoča razstava Mestnega muzeja Idrija z naslovom 1 muzej, 1000 zgodb. Ob jubilejnem 70. letu delovanja so v letu 2023 v Mestnem muzeju Idrija oblikovali večjo občasno razstavo in katalog Razstavljamo čas ter pripravili potujočo panojsko razstavo, ki gostuje v Posavskem muzeju Brežice.

Številne zgodbe številčno majhnega, a po dediščini velikega muzeja pa so predstavili na razstavi 1 muzej, 1000 zgodb. Dediščina, ki jo varujejo in predstavljajo v Mestnem muzeju Idrija, je edinstvena in raznolika, črpajo iz preteklosti, a kot pravijo, niso za časom. So spremljevalci in opazovalci družbenih razmer: ogledalo časa, saj zrcalijo preteklost in sedanjost ter ohranjajo dediščino za prihodnost. Na gostujoči razstavi, ki jo je predstavila njena avtorica Marija Terpin Mlinar, višja kustosinja v Mestnem muzeju Idrija, so zaobjeli raznoliko dediščino evropskega in svetovnega pomena idrijskega in cerkljanskega območja: dediščino živega srebra, nesnovno dediščino idrijske čipke in spomenike 2. svetovne vojne, med njimi Partizansko bolnico Franjo. Ravno za obnovo le-te muzej zbira donacije, Posavski muzej Brežice pa je razstavo umestil v poletje, ko muzej obišče največ obiskovalcev iz različnih držav. Vabljeni k podpori obnove izjemnega spomenika po ujmah v lanskem letu.
3

Avtorica razstave Marija Terpin Mlinar iz Mestnega muzeja IdrijaZaključek razstave bo v četrtek, 12. septembra 2024, ob 18. uri z gledališko predstavo Melhiorca: prefrigana tihotapka, kjer boste lahko spoznali neverjetno življenjsko usodo stare ženičke, neugnane in prefrigane tihotapke Melhiorce, doma pet ur hoda iz Idrije v majhni vasici Šebrelje na Cerkljanskem.

V Posavskem muzeju Brežice smo veseli dialoga zgodb dveh regionalnih muzejev in dveh obletnic.

Prijazno vabljeni k ogledu razstave.

Vir: PMB, foto: PMB in R. R.
« Nazaj na seznam