Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Posavskem muzeju Brežice razstavljena dela tržaškega slikarja Jožeta Cesarja

Objavljeno: Nedelja, 03.10.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
pmb_odprtje_razstave_jozeta_cesarja (42)

Ogled razstave Simfonija kolorističnih izrazov v slikah Jožeta Cesarja, ki je postavljena v Malem avditoriju Posavskega muzeja Brežice

Minuli četrtek je v Posavskem muzeju Brežice potekalo odprtje razstave z naslovom Simfonija kolorističnih izrazov v slikah Jožeta Cesarja. Likovna dela tržaškega slikarja so na ogled do konca novembra v Malem avditoriju muzeja.

Program ob odprtju razstave je potekal na terasi pred vhodom v Viteško dvorano. Razstava je pripravljena v sodelovanju s Sergijem Cesarjem, sinom Jožeta Cesarja. "Danes odpiramo novo razstavo in predstavljamo novo resnično zgodbo, ki je prišla k nam nepričakovano, a ravno ob pravem času in na izjemno lep način," je uvodoma dejala direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj in spomnila, da so ravno na ta dan leta 1939 v Krškem ustanovili prvo muzejsko društvo, takrat za politična okraja Krško in Brežice, ter povezali vse kraje med Savo, Krko, Sotlo in Mirno.
pmb_odprtje_razstave_jozeta_cesarja (49)

Sergij Cesar ob svojem portretu, ki ga je naslikal njegov oče Jože Cesar

K temu in še nekaterim drugim prelomnim dogodkom dodajajo tudi usodo slikarja Jožeta Cesarja, ki pripoveduje o izjemnem slikarju z življenjem, ki so ga zelo zaznamovali težki časi, težji kot so današnji. Tako je tudi ta razstava hkrati lepa in žalostna, barvita in monotona, a v vsakem primeru izjemno zgovorna, je še povedala Černelič Krošelj.

Sergij Cesar, v Posavju znan predvsem kot sommelier in učitelj, je predstavil življenjsko zgodbo svojega očeta in ozadje pričujoče razstave. Kot je poudaril, razstaviti razstavo lastnega očeta ni enostavno, "kajti predstaviti umetnika pomeni res poznati umetnika, ampak predvsem preko izraznosti njegovih del, čeprav osebno priznanje ni ovira, kvečjemu pomoč ob razlagi in spoznavanju globljih korenin umetnikovega dela". Omenil je, da je bila glavni predmet očetovih del krajina in da je imel izredno širok opus portretov - ustvaril jih je kar 70.
pmb_odprtje_razstave_jozeta_cesarja (21)

Direktorica PMB Alenka Černelič Krošelj se je zahvalila ponudnikom hrane in pijače ob odprtju razstave, Ošteriji Debeluh, Albiani - vinski kleti Žaren in Vinom Kobal.

Dejal je še: "Kot človek, ki sem se vključil v lokalni ambient, sem hotel poleg svoje vpetosti v vinsko realnost posavskega območja preko slik svojega očeta in njegove barvne govorice prenesti tudi mediteransko toploto in energijo. Ta energija, ki me spremlja, pa mi pomaga, da prenesem svoje znanje ljudem, željnim globljega pogleda v čudoviti vinski svet, ki se odpira in izredno raste v Posavju in njegovih pristnih prebivalcih."

Razstavo je oblikoval bratranec Sergija Cesarja Igor Stepančič, ki je izkušen oblikovalec muzejskih razstav, in je zato tudi malo drugače oblikovana kot po navadi. Pri postavitvi razstave so sodelovali tudi muzejski sodelavci Aleš Vene, Nives Slemenšek in Anja Medved. Razstava je nastajala tudi v tesnem sodelovanju z brežiško podžupanjo Milo Levec, ki je med drugim omenila, da sta s Sergijem Cesarjem spletla prijateljsko vez že nekaj časa nazaj. Označila ga je kot "sommelierja in nedvomno največjega strokovnjaka, kar se tiče spajanja vina in hrane". Dodala je še, da je iz življenjepisa umetnika Jožeta Cesarja razbrati, da je svoje življenje posvetil kulturi in umetnosti, ki sta nedvomno prispevali h kvalitetnejšemu življenju. Nato je uradno odprla razstavo, ki so si jo navzoči šli ogledat.

V programu je nastopil Tadej Kopinč na harmoniki, ker pa je razstava tudi del muzejskega programa Pet čutov: 1-OKUS, je za razvajanje brbončic poskrbel Jure Tomič iz Ošterije Debeluh, ki je ob tem omenil, da je ravno Sergij Cesar tisti, ki mu je pomagal priti do tega, s čimer se ukvarja danes, za kar mu bo večno hvaležen. S svojimi vini pa sta se predstavila tudi ponudnika Albiana - vinska klet Žaren in Vina Kobal.

R. R.

#povezujemoposavje

« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

Dovolite, da vas zapelje Ford

07.05.2020 | Redakcija

Putrh, banka in puhalnik