Časopis za pokrajino Posavje
26.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Posavskem muzeju Brežice zbranih več kot 120 muzealcev

Objavljeno: Četrtek, 20.09.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
posavski_muzej_brezice_2_kongres_slovenskih_muzealcev13

Udeleženci 2. kongresa slovenskih muzealcev so se najprej zbrali na terasi brežiškega gradu.

Posavski muzej Brežice od danes do sobote gosti drugi kongres slovenskih muzealcev, ki se ga udeležuje več kot 120 slovenskih in tujih zaposlenih v muzejih in galerijah. Tema kongresa je »Hiperpovezani muzeji: novi pristopi, novi obiskovalci; Evropsko leto kulturne dediščine«.

Pred pričetkom kongresa so pripravili novinarsko konferenco, na kateri so poleg direktorice Posavskega muzeja Brežice Alenke Černelič Krošelj spregovorili še predsednica predsedstva Skupnosti muzejev Slovenije dr. Aleksandra Berberih-Slana, predsednica ICOM Slovenija dr. Kaja Širok, predsednik Slovenskega muzejskega društva dr. Flavio Bonin in brežiški župan Ivan Molan. Černelič Krošljeva je izrazila zadovoljstvo, da je prav brežiški muzej uspel dobiti organizacijo tega kongresa. »Naš muzej, ki povezuje dediščino regije Posavje, je zagotovo hiperpovezana ustanova, z neposrednim okoljem, z območjem ob meji, predvsem pa z našo publiko. Tema letošnjega kongresa tako še bolj povezuje naše delo in naša prizadevanja s celotno slovensko 'muzealsko družino', ki bo v treh dneh intenzivnega dela, sodelovanja, izmenjave znanj in veščin sooblikovala utrip gradu Brežice, celotnega mesta in regije,« je ob tem povedala. Po besedah Berberih-Slane, ki je tudi direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor, se bo pod eno streho zbralo veliko različnih sodelavcev muzejev in galerij, od referentov, konservatorjev-restavratorjev, kustosov, dokumentalistov, predstavnikov za stike z javnostmi in marketing do muzejskih pedagogov in direktorjev muzejev. Širokova, tudi direktorica Muzeja novejše zgodovine v Ljubljani, je omenila, da so trenutno kot ICOM (Mednarodni muzejski svet) v slabem stanju zaradi nedavnega obsežnega požara v Braziliji, ki je v celoti uničil nacionalni muzej, kar je celotno muzejsko svetovno skupnost postavilo pod vprašaj, koliko časa se naša dediščina lahko hrani in kako hitro se lahko v takih nesrečah dediščino, ki ni nacionalna, temveč vsesvetovna, tudi izgubi. O tem bodo razglabljali tudi v teku kongresa. Danes bodo podelili tudi dve nagradi ICOM Slovenija za leto 2018, in sicer bo glavno nagrado prejel Slovenski etnografski muzej za projekt SWICH, druga nagrada pa je namenjena Muzeju za arhitekturo in oblikovanje za projekt BIO 25. Nagradi bo podelil novi minister za kulturo Dejan Prešiček. Poudarila je, da se slovenski muzeji vedno bolj vključujejo v mednarodne projekte in presegajo meje nacionalnega. Bonin, sodelavec Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran, kjer je bil pred dvema letoma organiziran prvi kongres, je dejal, da vse od leta 1981 brežiški muzej sploh ni imel zborovanj. Župan Molan je izpostavil, da je gostovanje kongresa v Brežicah na nek način tudi priznanje tako vodstvu kot delu Posavskega muzeja, ki po njegovem dela zelo učinkovito in je postal povezovalec veliko aktivnosti v celem Posavju. Pozdravil je temo kongresa, saj je po njegovih besedah Občina Brežice kot lastnica gradu veliko vložila v obnovo »bisera v centru mesta«. Dodal je, da se v muzeju vedno kaj dogaja in je zelo dobro sprejet med občani.

posavski_muzej_brezice_2_kongres_slovenskih_muzealcev2

Novinarska konferenca pred pričetkom kongresa

V času kongresa bo 43 referentov spregovorilo o novih pristopih v odnosu do obiskovalcev in javnosti, o tem, kako muzeje približati ljudem, kako poteka organizacija muzejskega dela, od predmeta do obiskovalca, kako gradijo mrežo prepoznavnosti, ali je digitalna dostopnost zbirk prihodnost muzejev, kakšna je vzgojna in izobraževalna vrednost zbirk itd. Kongres je vsebinsko razdeljen na tri povezane razdelke: hiperpovezani muzeji, konservatorsko-restavratorski pogled in komunikacijske priložnosti. Predstavitve oz. razprave potekajo v Viteški dvorani, malem avditoriju in poročni dvorani. Med zaposlenimi v Posavskem muzeju bodo predstavljali: Oži Lorber (Ozaveščanje o neprecenljivi kulturni dediščini skozi izhodišča antične kulture), Andreja Matijevc (Iz preteklosti v prihodnost z Nušo Derenda), Žan Hočevar (Projekt Stara Libna – oživitev kulturne dediščine v sodelovanju z lokalno skupnostjo, predstavitev plakata), Aleš Vene (RE-ORG v Posavskem muzeju Brežice ter Znanje in veščine iz depoja), Jana Puhar in Jože Lorber (Grob 114 s situlo in bojnim vozom s keltskega grobišča Sejmišče – restavriranje in prezentacija gradiva) ter Alenka Černelič Krošelj (Hiperpovezani Posavski muzej Brežice: novi pristopi »doma« in pri »drugih«), ki bo moderirala tudi petkovo zaključno okroglo mizo v Viteški dvorani z naslovom »Evropsko leto kulturne dediščine, kultura, turizem«.

V soboto, zadnji dan kongresa, se bodo muzealci odpravili na strokovno ekskurzijo Gradovi Posavja in obiskali nekdanji samostan v Kostanjevici na Krki ter gradove Podsreda, Rajhenburg, Sevnica in Mokrice.

R. R.
« Nazaj na seznam