Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Posavskem muzeju pričeli s Harmonijo 4 velikanov

Objavljeno: Četrtek, 21.10.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
20211020_102017

Doživetje je zanimivo zlasti za otroke.

V sredo, 20. oktobra, so v Posavskem muzeju Brežice pričeli z interaktivnim eksperimentalnim doživetjem o štirih elementih, ki so ga poimenovali Harmonija 4 velikanov, saj so pri pripravi izhajali iz poslikav štirih elementov: voda, ogenj, zemlja in zrak v Viteški dvorani.

Doživetje, ki so ga pripravili v sodelovanju z zunanjim sodelavcem, fizikom – naravoslovnim navdušencem Garsio Kosincem, tako povezuje kulturo in naravo, družboslovje in naravoslovje. Udeleženci z aktivno udeležbo spoznavajo pomembnost ravnovesja štirih elementov na različnih področjih, samostojno raziskujejo fizikalne eksperimente in kinetične instalacije ter se poglabljajo v lastnosti posameznih elementov in spreminjajo vzorce v pesku, vodi, zraku in ognju. Doživetje pa zaokrožijo z ogledom upodobitev antičnih bogov v Viteški dvorani – štirih elementov.

Navdih: Rembove poslikave

DSC_0403

Garsia Kosinac med vodenjem po doživetju (foto: P. P.)

Kot je za naš medij povedal Kosinac, sicer strokovni sodelavec v GEN-ovem Svetu energije, je na idejo o doživetju prišel ob vodenem ogledu Viteške dvorane, saj ga je fascinirale Rembove poslikave antičnih motivov oz. Ovidovih metamorfoz, v katere je vpletel zgodbo o štirih elementih - zemlji, vodi, zraku in ognju. "Ti štirje elementi se v zunanjem svetu reciklirajo, pretakajo, spreminjajo, pa vendar so dani v uporabo človeku in mi se moramo učiti, kako z njimi ravnati," pravi. Ker se rad ukvarja s fiziko in povezuje stvari, je takoj videl priložnost, da bi te poslikave povezal skozi eksperimentalno izkušnjo oz. eksperimente ter tako povezal tudi naravoslovje z umetnostjo. "Sporočilo je zelo preprosto: vesolje je v harmoniji, ko ti elementi med seboj sodelujejo," pravi avtor doživetja.
 
Na voljo do 26. oktobra

20211020_113252
Doživetje je na voljo v dvorani ob grajskem dvorišču od 20. do 26. oktobra v dopoldanskem (od 9. do 13. ure) in popoldanskem času (od 17. do 20. ure). Tako se ga lahko udeležijo tako šolarji kot tudi družine in posamezniki po šolskih in službenih obveznosti ter med počitnicami. Nedeljsko doživetje (od 15. do 20. ure) pa bodo ob 15.30 s koncertom na grajskem dvorišču obogatili brežiška glasbenika Maja Weiss in Robi Petan ter plesalka Sanja Spirić.
 
Doživetje harmonije 4 elementov traja 30 minut (lahko tudi več) in je brezplačno. Za boljšo izvedbo in organizacijo prosijo za rezervacije, saj je število udeležencev v posameznih terminih omejeno (30 oseb). Rezervacija termina na: vodnik@pmb.si ali na tel. št. 07 466 05 17 oz. 031 708 737.

Vir: PMB, foto: PMB in R. R.
 
« Nazaj na seznam
»