Časopis za pokrajino Posavje
3.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Pragi odprtje razstave o dr. Mihajlu Rostoharju

Objavljeno: Torek, 11.09.2018    Rubrika: KULTURA
20_Nikolaj Pirnat, dr. Mihajlo Rostohar, 1937 ob 2-vseslovenskem pedološkem kongresu, Arhiv SŠM

Nikolaj Pirnat, dr. Mihajlo Rostohar, 1937, ob 2. vseslovenskem pedagoškem kongresu (arhiv ŠŠM)

V torek popoldan so na Filozofski fakulteti Karlove univerze v Pragi odprli gostujočo razstavo Mestnega muzeja Krško Mihajlo Rostohar. Razstavo o delu filozofa, eksperimentalnega psihologa, pedagoga in kritičnega misleca z Goleka nad Krškim je odprl veleposlanik RS na Češkem, mag. Leon Marc.

Kulturni program sta sooblikovali Ana Rostohar z očetu posvečeno avtorsko liriko, ki jo je Lenka Kuhar Daňhelová predstavila v češkem prevodu, in Melita Osojnik z interpretacijo slovenskega ljudskega izročila.

Na razstavi je bil prof. dr. Mihajlo Rostohar predstavljen skozi reprodukcije izbranih gradiv Arhiva Masarykove univerze v Brnu ter Zgodovinskega arhiva in muzeja Univerze v Ljubljani. Besedila sta pripravila prof. dr. Marko Polič z Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in kustosinja razstave dr. Helena Rožman. Katalog v slovenskem in češkem jeziku je dostopen na internetni strani Mestnega muzeja Krško. Oblikovanje razstave je delo oblikovalke Polone Zupančič, ki je tudi ohranila vizualno podobo prve razstave, ki je še vedno na ogled v Mestnem muzeju Krško.

Razstava bo na Filozofski fakulteti Karlove univerze na ogled do 30. septembra 2018, od 12. novembra 2018 dalje pa na Filozofski fakulteti Masarykove univerze v Brnu. Gostovanje razstave je organizirano v sodelovanju s Slovenskim društvom Jože Plečnik.

Vir: KD Krško
« Nazaj na seznam
»