Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V sliki in besedi, česar niste vedeli o razvoju domskega varstva v Posavju

Objavljeno: Torek, 13.12.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
Foto razstava 70 let DUO Impoljca  (4)

V Knjižnici Sevnica je v začetku decembra potekalo ob krajšem kulturnem programu odprtje razstave ob 70-letnici DUO Impoljca.

V Knjižnici Sevnica je do 3. januarja na ogled razstava, ki skozi besede in fotografije prikazuje razvoj nekdanjega dvorca na Impoljci v Dom upokojencev in oskrbovancev Impoljca, ki ima svojo enoto še v Sevnici in Brežicah ter pet bivalnih enot.

70 LET GRADNJE ORGANIZIRANE SKRBI ZA SOČLOVEKA

V Dvorcu Impoljca se je leta 1952 začelo obdobje domskega varstva v Posavju. Leta 1962 so tudi gospodarska poslopja v bližini dvorca preuredili v bivalne prostore. Večjo širitev, izboljšanje bivalnih pogojev in strokovni napredek dom doživi po letu 1976 (več TUKAJ). V prihajajočih letih želi DUO Impoljca uresničiti nov načrt in na območju, ki ga domačini imenujejo Hrasti, naj bi stekla gradnja novega in sodobnega doma. Celoten projekt vključuje tudi prenovo Doma upokojencev Sevnica, kjer bo vzpostavljena skupnost starejših in bo tako skupaj z novim domom na Hrastih (več TUKAJ) del centra dolgotrajne oskrbe v Sevnici, kar narekujejo potrebe starajoče se družbe. 

POTOVANJE SKOZI ČAS V BESEDI, FOTOGRAFIJI IN FILMU

Foto razstava 70 let DUO Impoljca  (28)

Razstava predstavlja najpomembnejše mejnike v razvoju domskega varstva za osebe z motnjo v razvoju in z dolgotrajnimi težavami v duševnem zdravju.

»Vsi, ki danes oblikujemo to življenje, to našo skupno zgodbo, smo na nek način srečneži, da smo dediči tega, kar so postavili vsi, ki so bili zaposleni na Impoljci. Vsi, ki so od leta 1952 naprej gradili močne temelje danes mogočne ustanove, kot je DUO Impoljca. Naše poslanstvo je skrbeti za ljudi, za sočloveka,« je dejala direktorica DUO Impoljca Darja Cizelj na odprtju razstave, ki je potekala 5. decembra v večnamenskem prostoru sevniške knjižnice ter predstavila dogodke, ki so se zvrstili v počastitev letošnjega visokega jubileja, 70-letnice. Uvodni dogodek je predstavljala zasaditev novih dreves v parku v bližini doma (več o dogodku TUKAJ), nadaljevalo se je s srečanjem s svojci (več o dogodku v regionalnem časopisu Posavski obzornik na str. 8, povezava TUKAJ), osrednja prireditev je potekala v lepo urejenem domskem parku v mesecu septembru in se nadaljevalo z novembrsko predstavitvijo v Brežicah, kjer ima DUO Impoljca svojo enoto (več o dogodku TUKAJ), z razstavo v Knjižnici Sevnica pa se zaključuje praznovanje 70-letnice v želji, da bi si obiskovalke in obiskovalci v čim večjem številu ogledali razstavo, na kateri so predstavljeni pomembni mejniki v razvoju ustanove, ki ima v lokalnem in širšem slovenskem okolju pomembno vlogo in opravlja pomembno poslanstvo, kjer na prvo mesto postavljajo najvišji vrednoti – spoštovanje in zaupanje. »Lepo potovanje čaka vsakega, ki so bo vzel čas za ogled fotografij, ki so nam v ponos in spodbudo,« je še povabila Darja Cizelj.

Pogled v preteklost, v začetek organizirane domske oskrbe v nekdanjem dvorcu na Impoljci so prikazali izseki dokumentarnega filma pokojnega sevniškega snemalca Francija Pavkoviča, ki jih je povezal v zanimivo celoto njegov sin Tomaž Pavkovič. Življenje in delo v domu in enotah je predstavila strokovna vodja Nevenka Janež, ki je med drugim omenila, da je za nekatere stanovalke in stanovalce dom ne samo varno in topolo bivališče, temveč tudi edina družina. Ob tem posebnem dogodku, na katerem so krajši kulturni program izpeljali stanovalke in stanovalci doma ter GŠ Sevnica - Miha Vencelj iz razreda učitelja Domna Marna na klarinetu in ob klavirski spremljavi Špele Troha Ogorevc ter na harfi Ema Zorec iz razreda Ane Uršič - sta nekaj spodbudnih misli delila z navzočimi še direktorica Knjižnice Sevnica Anita Šiško in podžupan Janez Kukec.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»