Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V soboto jubilejni koncert Pihalnega orkestra Krško

Objavljeno: Četrtek, 20.04.2017    Rubrika: KULTURA Redakcija
gr755623

Pihalni orkester Krško med nastopom (foto Goran Rovan, arhiv)

Prihajajočo soboto, 22. 4., bo s koncertom v Kulturnem domu Pihalni orkester Krško slavnostno obeležil 60-letni jubilej delovanja. Prvi upravni odbor godbe, ki je bila v krški Tovarni Đuro Salaj ustanovljena na pobudo inženirja Vladimirja Šege, je bil izvoljen 1. marca 1957, nakar je prvotno 24-članski sestav godbenikov prvič zaigral za kolektiv tovarne 27. aprila na Sremiču na proslavi v počastitev praznikov OF in 1. maj.

V začetku 70-ih let prejšnjega stoletja je godba štela že podvojeno število godbenikov, v začetku 80-ih se je njihovo število povzpelo že na prek 70, v letošnjem jubilejnem letu pa orkester šteje dobrih 80 aktivnih glasbenikov. Po prvem dirigentu Maksu Umeku, ki je godbo vodil polnih 17 let oz. vse do smrti v letu 1975, je za dirigentsko palico poprijel diplomirani glasbenik Drago Gradišek, pod vodstvom katerega se je sestav številčno okrepil in izredno kakovostno napredoval. Gradišek je vodil orkester vse do leta 2003, ko je taktirko predal svojemu nasledniku Dejanu Žnideršiču.

60 let delovanja bo Pihalni orkester Krško obeležil z več dogodki. Med drugim je bila pred tednom dni v zgornji in spodnji etaži odprta fotografska razstava portretov članov orkestra, ki jo je na ogled postavil fotograf in novinar, častni zunanji član orkestra Goran Rovan. Razstava bo na ogled do 2. junija, za jesenske mesece pa načrtujejo izid knjige o Dragu Gradišku.

Na slavnostnem koncertu, na katerega vas vabimo v imenu Pihalnega orkestra Krško, ki se bo pričel ob 19.30 uri, vas bodo glasbeniki z največjimi uspešnicami s tekmovanj in drugih nastopov popeljali skozi njihovih 60 let, hkrati pa predstavili tudi glasbeno noviteto, ki jo je član orkestra in skladatelj Dejana Učakar posvetil jubileju. Prireditev bo vodila Petra Rep Bunetič, na odru pa se bodo glasbenikom pridružili tudi člani Kulturnega društva Leskovec pri Krškem (vstopnine ni, za vsak prostovoljni prispevek pa vam bodo glasbeniki hvaležni).

B. M.


 
« Nazaj na seznam
»