Časopis za pokrajino Posavje
19.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V spodnjem starem gradu razstava o ribolovu in ribah

Objavljeno: Petek, 20.11.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
Razstava, ribolov, ribe, Trski dvorec (14)

V obnovljenem prostoru Trškega dvorca v starem sevniškem mestnem jedru je postavljena stalna razstava o razvoju ribištva na Sevniškem.

V lično obnovljenem prostoru spodnjega gradu, v t. i. Trškem dvorcu, ki se nahaja v starem sevniškem mestnem jedru v bližini občinske upravne zgradbe, je urejena pregledna razstava o razvoju ribištva na Sevniškem. Razstava je nastala v okviru projekta Riba je IN.

»Namen projekta Riba je IN je ozaveščati o pomenu rib v prehrani ter spodbuditi oskrbo z ribami in ribjimi izdelki« pojasnjuje Vlasta Kuzmički, vodja oddelka za gospodarske dejavnosti na Občini Sevnica, ki je vodilni partner v projektu Riba je IN. Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice, kjer so pripravili vsebinski del razstave, je poudarila, da so se posvetili reki Savi in njenim pritokom, ribam od nekdaj do danes, ribištvu in različnim načinom lovljenja. Razstava je bila izziv in namenili so ji kar nekaj časa, a, kot pravi Černelič Krošljeva, razstave ne bi bilo, če ne bi bilo podpore Ribiške družine Sevnica in etnologinje mag. Martine Orehovec iz Boštanja, ki je zaposlena v Tehniškem muzeju Slovenije. Ljubo Motore je prispeval kar nekaj odličnih fotografij, ki »lepo kažejo bližnjo preteklost in jo lepo združijo z daljno«. Med skrbno izbranimi fotografijami je na eni izmed njih zabeležen trenutek razvitja društvenega prapora. »To se je zgodilo pri nekdanjem taborniškem domu v Sevnici in je bil zelo pomemben dogodek za vse Posavje,« pove Ljubo. Pri oblikovanju razstave se je naučila veliko novega sevniška oblikovalka Ana Jazbec, ki je razstavo zasnovala tako, da je zanimiva za vse generacije, tudi za otroke, ki jih bodo zagotovo navdušile stilizirane ribe v naravni velikosti z opisom, za katero vrsto ribe gre. O tem, da je imel ribolov na Sevniškem zelo pomembno vlogo, pripoveduje turistični vodnik Ciril Dolinšek, ki še vedno živi ob Savi, na Šmarčni: »Na Sevniškem je bilo v preteklosti več voda zelo bogatih z ribami. Poleg Save so bile to še Mirna s pritokom Hinjo in Kamniškim potokom pa tudi Blanški in Čanjski potok ter še nekaj manjših. Samo v spodnjem toku Save danes živi na primer 45 vrst rib, kar je skoraj polovica vseh v Sloveniji znanih ribjih vrst. Predniki so si v preteklosti z ribami velikokrat popestrili sicer svoj največkrat zelo skromen jedilnik.«

Razstava je del projekta Riba je IN, ki je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo ter Republike Slovenije. Razstava zaradi aktualnih razmer ni odprta za javnost, a mogoče si jo je ogledati prek spletne povezave: https://www.facebook.com/ObcinaSevnica/posts/376536460459424 ali spletni strani Občine Sevnica.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»