Časopis za pokrajino Posavje
4.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»V spomin na strica«

Objavljeno: Nedelja, 21.04.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
»V spomin na strica«

Zbrani ob otvoritvi razstave

Društvo ljubiteljev fotografije Krško je v okviru tradicionalnih Blaževih dni povabilo na otvoritev razstave slik »V spomin na strica« Vit Marin (1929–2017). Razstavo so pripravili v četrtek, 18. aprila, v Dvorani v parku v Krškem in bo na ogled do 7. maja.

Fotograf Blaž Mirt je bil po besedah članov društva izjemen človek, ki ga je 30. junija 2009 v njegovem 39. letu tragična nesreča iztrgala iz tuzemskega življenja. Leto po njegovi smrti so člani društva pripravili spominsko razstavo njegovih del. V njegov spomin pa vsako leto zasnujejo novo razstavno tematiko, letošnja je izzvenela z umetniškim imenom Vit Marin.

Kakor je dejala predsednica društva Jožica Mikek Veber, je omenjeno ime nosil kipar, grafik in slikar, ki se javnosti razkriva šele od leta 2006. Rodil se je leta 1929 na Velikem Kamnu v krški občini. Življenjska pot ga je vodila po svetu. Mnogo let je bil zaposlen kot snemalec, ki je dobil izziv pri Triglav filmu v Ljubljani, poklicno pot pa je zaključil v Nemčiji. Z umetnostjo se je začel ukvarjati v 60. letih, ko je sledil modernističnim gibanjem v Ljubljani. V Krškem je prvič razstavljal leta 2006, ko je na ogled postavil kipe in slike z naslovom Počakati, da se lastovke vrnejo. Naslednjo razstavo je pripravil čez dve leti. »Tretja njegova razstava, ki jo postavljamo v Dvorani v parku, pa predstavlja slike iz njegovega začetnega ustvarjanja v letih 1960 do 1970,« je še dejala Mikek Vebrova o Vitu Marinu, ki je svoj življenjski opus za vedno zaključil v maju 2017.

M. H., foto: B. Benčin
« Nazaj na seznam