Časopis za pokrajino Posavje
14.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V tihožitjih Gordane Dobrihe prevladuje svoboden slikarski slog

Objavljeno: Četrtek, 24.11.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
Gordana Dobriha, razstava

V Galeriji Krmelj so na ogled slikarska dela Gordane Dobrihe.

Minuli petek je v Galeriji Krmelj potekalo odprtje slikarske razstave Sanjavi čopič ljubiteljske slikarke Gordane Dobrihe iz Kladja pri Krmelju. To je njena tretja samostojna razstava (prvo je imela v Kulturnem domu v Loki pri Zidanem Mostu, drugo v okviru projekta Razstava s poličke v pisarni vodje JSKD OI Sevnica Katje Pibernik). Mnenje o razstavljenih slikarskih delih članice KUD Budna vas in likovne sekcije Art Lipa je strnila likovna pedagoginja Elena Sigmund.

V SVET LIKOVNEGA IZRAŽANJA JE GORDANA DOBRIHA VSTOPILA PRED DOBRIM DESETLETJEM

G. Dobriha, razstava (3)

Ljubiteljska slikarka z mentorico Eleno Sigmund (desno) in hčerko Sanjo.

»Že na začetku svoje slikarske poti je ljubiteljska slikarka Gordana Dobriha razumela, da je strokovno izobraževanje v umetnosti potrebno tako kot v vsakem drugem poklicu, kajti vsak pomemben rezultat pomeni veliko vsakodnevnega dela in preučevanje novega. Celo desetletje je Gordana aktivno pridobivala znanje in izkušnje na področju slikarstva v Mali Akademiji. V želji po spoznavanju novega se je letos še dodatno udeležila dveh masterclassov pri akademskem slikarju Niku Anikisu na gradu Sevnica. Kot mentorica z veseljem spremljam transformacijo njenega odnosa do umetniške prakse, ki jo občuti kot iskanje sebe, svojega osebnega pogleda na svet in razvoja lastnega potenciala,« je dejala v uvodu mentorica, ki je Gordano vpeljala v svet likovnega ustvarjanja. »Na današnji razstavi se avtorica predstavlja z različnilimi likovnimi žanri, kot so krajina, portret itd. Pri pozornem pogledu opazimo, da slikarka najrajši upodablja tihožitja in za svoja dela črpa motive iz tihega sveta preprostih predmetov, ki nas vsakodnevno obkrožajo,« teče opis razstavljenih slikarskih del.

S TIHOŽITJI GRADI OSEBEN SLIKARSKI SLOG 

G. Dobriha, razstava (5)

Gordana Dobriha s sestro Tadejo Dobriho, ki je predsednica KUD Budna vas.

»Gordanina tihožitja – barve, linije, kontrasti svetlobe in sence, hladnega in toplega – gradijo svojo posebno dekorativno in plastično kompozicijo. In ta kompozicija ne samo, da v nas vzbudi popolnoma nove občutke, ampak tudi preoblikuje naše oči na drugačno dojemanje zunanjega videza upodobljenih predmetov in prizorov, razkriva prej neočitne zaplete. Tukaj se je še vredno spomniti na staro japonsko modrost, ki pravi: Poglejte znano in videli boste nepričakovano. Ravno tihožitje daje umetniku priložnost, da se potopi v globino svojega sveta in poišče notranji molk, ki bo vibriral s tihim in nepremičnim svetom predmetov. V Gordaninih tihožitjih prevladuje svoboden slikarski slog - z močno barvno modelacijo velikih volumnov, tankočutnimi niansami toplih in hladnih barv in dekorativnostjo. Slikarka vsako svoje tihožitje slika dolgo časa, vsako od njih gradi v številnih seansah in na vseh stopnjah razvoja kompozicije si prizadeva ohraniti harmonijo vseh njenih delov na platnu. V tihožitjih se je ustvarjalka lahko plodno osredotočila na sam proces slikanja in zato ta skromna in za večino sodobnikov nepopularna zvrst umetnosti ni postala le umetniški laboratorij, temveč je zasedla eno osrednjih mest v celotnem ustvarjanju,« je zaključila z analizo Elena Sigmund in zaželela ustvarjalki veliko ustvarjalnih uspehov, navdiha in potrpljenja.

Prijeten kulturni program, ki ga je povezovala Tadeja Dobriha, so oblikovali mlajši in starejši članice in člani KUD Budna vas. Po odprtju razstave so se obiskovalke in obiskovalci zadržali ob ogledu slik in klepetu.

S. R., foto: S. R., KUD Budna vas

#povezujemoposavje 
« Nazaj na seznam