Časopis za pokrajino Posavje
25.06.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V torek na gradu Rajhenburg predava dr. Sašo Jerše

Objavljeno: Sobota, 16.09.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
triplex status mundi

Foto: Blaž Zupančič

Vabljeni na predavanje na gradu Rajhenburg v torek, 19. septembra, ob 18. uri. Dr. Sašo Jerše bo predaval na temo z naslovom Triplex status mundi – stan kmetov v politični ikonografiji poznega srednjega veka.

Konec 70. let 15. stoletja je Tomaž iz Beljaka, eden najpomembnejših slikarjev slovenskega prostora ob koncu srednjega veka, v župnijski cerkvi sv. Jurija na Ptuju naslikal fresko, ki ji je dal naslov Triplex status mundi, tj. Trije stanovi sveta. Freska upodablja zakramentalno zavezništvo stanov duhovščine, vitezov in kmetov, ki jih povezuje vzajemnost, concordia, ena temeljnih krščanskih vrednost.

V politični ikonografiji poznega srednjega veka je stanu kmetov pripoznana torej temeljna vloga v svetu, ki je bil sicer raztreščen v bolezni, vojne, lakote, divjanje vseh vrst. Sašo Jerše nas v svojem predavanju popelje skozi tisti čas, ko so si v velikanskem kontrastu stali nasproti kruta realnost, v kateri je kmečki stan neskončno trpel, in ideali krščanske skupnosti, ki so povzdigovali in častili vse stanove, tudi kmečkega.

Dr. Sašo Jerše je profesor za slovensko zgodovino zgodnjega novega veka in kulturno zgodovino na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Pradavanje je del medinstucionalnega in prekomejnega projekta Upor/Buna/Revolt 1573−2023.

Vstop prost.

Vir: KD Krško
« Nazaj na seznam