Časopis za pokrajino Posavje
6.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Valvasorjeva knjižnica Krško omogoča branje e-knjig in e-časopisov od doma

Objavljeno: Petek, 03.04.2020    Rubrika: KULTURA Sporočilo
VKK_BAZE_PO_april2020_ilustr.
Čeprav je v času epidemije novega koronavirusa knjižnica za uporabnike do nadaljnjega žal zaprta, vseeno članom knjižnice omogoča nemoten dostop do elektronskih knjig, časopisov in baz podatkov na daljavo, saj ravno branje tovrstnih vsebin ponuja najpristnejšo obliko razvedrila in sprostitve.

Dostop do e-knjig in e-časopisov je na voljo vsem uporabnikom Valvasorjeve knjižnice Krško. Za oddaljeni dostop je potrebno imeti številko članske izkaznice knjižnice ter geslo za storitev Moja knjižnica, ki ga uporabnik določi ob vpisu v knjižnico in s katerim lahko preko sistema Cobiss/Moja knjižnica v normalnih okoliščinah delovanja knjižnice na daljavo rezervira knjige, podaljšuje rok vrnitve gradiva itd. Če imajo uporabniki težave z geslom, so ga pozabili ali ga še nimajo, lahko pokličejo na dežurno telefonsko številko knjižnice 041 448 652 in z veseljem jim bodo pomagali, da bodo lahko dostopali do e-virov.
 
Omeniti velja tudi novost: brezplačni spletni vpis v knjižnico za nove člane, ki v trenutnih razmerah omogoča dostop do vseh brezplačnih e-storitev, ki jih nudi knjižnica. Več informacij o tem je na voljo preko povezave na spletni strani knjižnice (www.knjiznica-krsko.si).

Do e-knjig, e-časopisov in drugih baz podatkov se dostopa preko spletne strani Valvasorjeve knjižnice Krško (www.knjiznica-krsko.si), vse povezave so na naslovni strani. V nadaljevanju kratko predstavljamo e-ponudbo Valvasorjeve knjižnice Krško.
 
BIBLOS

Spletni vpis omogoča dostop do e-knjig, ki so vam brezplačno na voljo na portalu Biblos. V Bibilosu imajo trenutno za vas naročenih čez 700 knjig. V e-zbirki PressReader pa svojim članom nudijo dostop do več kot 7.500 svetovnih časnikov (tudi do Dnevnika, Nedeljskega Dnevnika in Večera).

Če boste uporabljali tudi druge storitve v knjižnici in njenih enotah, lahko ob prvem obisku uredite člansko izkaznico, plačate članarino po veljavnem ceniku ter s podpisom potrdite vaše osebne podatke.
 
E-VIRI: PRESS READER, EBSCO PUBLISHING in ENCYCLOPAEDIA BRITANNICA

PressReader ponuja več kot 7.000 časnikov in revij iz celega sveta, med drugimi tudi slovenska Dnevnik in Nedeljski dnevnik. Za ljubitelje tujejezičnih časopisov priporočajo časopise, kot so: The Guardian, The Daily Telegraph, The Independent (Velika Britanija), Corriere della Sera, Il Sole 24 Ore (Italija), The Washington Post, New York Post (ZDA), Večernji list (Hrvaška).

Na portalu EBSCO Publishing je na voljo 17 različnih tekstovnih in bibliografskih zbirk podatkov. Portal pokriva področja medicine, splošne znanosti, izobraževanja, kulture in humanistike, na voljo pa je skoraj 3.000 mednarodnih časnikov za bolj strokovno usmerjene uporabnike.

Na voljo je tudi portal Encyclopaedia Britannica za nekoliko bolj znanstveno raziskovanje po spletni enciklopediji.

dLib.si in KAMRA

Za uporabnike, ki se ukvarjajo z raziskovalno dejavnostjo in vse, ki jih zanima zgodovina in zgodbe naše domovine, sta na voljo portala digitalna knjižnica Slovenije dLib.si in Kamra.

Preko dLib.si (www.dlib.si) lahko dostopajo do monografij in visokošolskih del, periodike (zgodovinski časopisi itd.), rokopisov, fotografij, razglednic, plakatov, do notnega gradiva ter zemljevidov.

Portal Kamra (www.kamra.si) pa je spletno mesto, ki ponuja digitalizirano domoznansko vsebino s področja Slovenije, ki jo hranijo in jo želijo deliti slovenske splošne knjižnice, muzeji in druge lokalne kulturne ustanove.
 
DOBREKNJIGE.SI

Portal Dobre knjige (www.dobreknjige.si) bralcem postreže z zanimivim in kvalitetnim izborom knjig za različne okuse. Gre za priporočilni portal, ki ga ustvarjajo slovenski knjižničarji in je namenjen promociji dobrega in kvalitetnega branja.
 
V Valvasorjevi knjižnici Krško upajo, da bodo še naprej razveseljevali in bogatili uporabnike z njihovimi storitvami, pa četudi do nadaljnjega zgolj na daljavo, predvsem pa si želijo, da bodo elektronske baze podatkov, e-knjige in e-časopisi bralcem v teh časih krajšali čas in jih navdajali z optimizmom ter dobro voljo.

Valvasorjeva knjižnica ostaja do nadaljnjega zaprta, zato obveščajo vse uporabnike, da od 13. 3. 2020 dalje ne teče zamudnina, hkrati pa uporabnike naprošajo, da izposojenih knjig NE vračajo v nabiralnik.
 
Andreja Kališnik
 
« Nazaj na seznam
»