Časopis za pokrajino Posavje
19.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Večer v spomin na Alojza Rebulo v Loki pri Zidanem Mostu

Objavljeno: Petek, 23.07.2021    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
Rebulov večer

V utici na vrtu, kjer je pisatelj najraje ustvarjal, so postavili na ogled tipkalni stroj, zvezek z njegovim še neobjavljenim dnevnikom ter razstavne panoje, na katerih so fotografije iz njegovega življenja in odlomki njegovih del.

V sredo, 21. julija, na obletnico pisateljevega rojstva, sta družini Tavčar in Rebula priredili večer v spomin na Alojza Rebulo, ki ga je ljubezen mnogo let nazaj priklicala v Loko. V utici na vrtu, kjer je pisatelj najraje ustvarjal, so postavili na ogled tipkalni stroj, zvezek z njegovim še neobjavljenim dnevnikom ter razstavne panoje, na katerih so fotografije iz njegovega življenja in odlomki njegovih del.

Ob odprtju razstave so pripravili kratek kulturni program s priložnostnimi govori in branjem odlomkov. Zbrane sorodnike in prijatelje je pozdravil župan Občine Sevnica, g. Srečko Ocvirk, ki je spomnil na pomen Rebulove prisotnosti pri nas. Sledil je govor patra Edvarda Kovača, ki je predstavil lik Alojza Rebule in nekaj zanimivih utrinkov iz njunih pogostih srečanj. Navzočim je nato spregovoril tudi domačin, g. Franc Strajnar, ki je več kot sedem let stanoval v pritličju pri Tavčarjevih in je tako predstavil osebno doživljanje Alojza Rebule. Program so obogatili člani gledališke skupine iz Loke, ki so prebrali nekaj odlomkov Rebulovih besedil, ki opevajo predvsem lepoto stvarstva v okolici Loke. Po koncu programa so si zbrani ogledali razstavo v uti, nato pa se zadržali v prijateljskem klepetu pod gankom, od koder je dogodek spremljala tudi Alojzova žena, ga. Zora Tavčar.

Sergeja Cesar
« Nazaj na seznam
»