Časopis za pokrajino Posavje
28.03.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Večer poezije Mile Kačič na gradu Rajhenburg

Objavljeno: Ponedeljek, 14.12.2009    Rubrika: KULTURA
Večer poezije Mile Kačič na gradu Rajhenburg

Biti moram čuječa./ Prisluhniti vsemu,/ predvsem prisluhniti sebi.../ Najti moram sozvočje z vsem/ kar me obdaja, kar sem./ Bo TO potem sreča? Tako se v pesmi sprašuje pesnica Mila Kačič. Če je našla srečo, je vedela sama, morda pa je le čutila zadoščenje in uteho v tako čustvenih in intimnih izpovedih.

Za gotovo pa smo bili srečni vsi, ki smo v petek, 11. decembra 2009 zvečer, na gradu Rajhenburg poslušali njeno poezijo, prevzeti zaradi njene lepote, prevzeti pa tudi zaradi občutenih interpretacij pesmi. V prireditev z enostavnim naslovom VEČER POEZIJE MILE KAČIČ smo skušali zajeti njeno bogato izpovedno pesem v različnih življenjskih obdobjih, zato so vse pesmi recitirale ženske, ki so se razlikovale po starosti in tako, poleg vsebin pesmi, ponazarjale življenjska obdobja pesnice. Literarni večer so pripravili člani literarne sekcije KD Svoboda Brestanica, idejni snovalec večera je bil Žiga Kump.

Literarna skupina je v okviru Poletja na gradu Rajhenburg izvedla 17. septembra tudi uspešen literarni večer Dane Zajc med nami. Odlikoval ga je poseben pristop k izvedbi in izvirne ponazoritve vsebine Zajčeve, sicer zelo težke poezije.

Na jesen smo začeli s posebnimi Bralnimi uricami, srečanji ljubiteljev lepe besede, poezije ali proze, lastne ali drugih avtorjev, ki pa so človeka prevzele, da jih je pripravljen prebrati tudi drugim. O prebranem se nato razvija sproščen razgovor. Z veseljem čakamo na ponovno srečanje v januarju.

M. M., foto: J. M.

« Nazaj na seznam