Časopis za pokrajino Posavje
16.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Veliki Kamen skozi fotografski objektiv

Objavljeno: Sreda, 12.01.2022    Rubrika: KULTURA
fotografska razstava Veliki Kamen (23)

Fotografska dela Neznana krajina so razstavljena v dveh prostorih

V Mencingerjevi hiši je bila sinoči odprta fotografska razstava osmih avtorjev, ki so se s fotografskimi deli odzvali na avgusta lani razpisan natečaj Mestnega muzeja Krško z naslovom Neznana krajina.

fotografska razstava Veliki Kamen (21)

Nekaj izmed avtorjev fotografij (z leve): Branko Benčin (najboljša fotografija), kustosinja Nina Sotelšek, Jožica Mikek Veber, Milan Dular, Mateja Gačnik Miklavž in soproga odsotnega Stojana Škode (najboljša serija)

Tema prvega fotografskega natečaja Neznana krajina, ki so ga razpisali in zasnovali ob 10-letnici mestnega muzeja, je izhajala iz slikarske upodobitve Velikega Kamna, ki jo je ustvaril Franjo Stiplovšek, pri čemer je bila naloga prijaviteljev na razpis, da najprej ugotovijo, za kateri kraj gre, zatem pa v njem ujamejo v fotografski objektiv motive krajine ali tamkajšnje posamezne detajle, vezane na naravo, objekte, predmete, življenje tamkajšnjega prebivalstva ali ljudi same. V muzeju, po besedah kustosinje razstave Nine Sotelšek, želijo namreč biti povezovalni člen preteklosti s prihodnostjo, tako samega mestnega središča kot ostalih krajev po občini s prebivalci ter razstavnih vsebin z osebnimi izkušnjami in spomini: »Z razstavo smo razmišljali o vlogi mestnega muzeja kot aktivnega tvorca sedanjosti, o svojem poslanstvu, kako se bomo v prihodnje transformirali še bolj v smeri participativnega delovanja, ki angažira svoje neposredno okolje k sodelovanju in soustvarjanju.«

V dokumentirano muzejsko gradivo so se s svojimi fotografskimi deli uvrstili tudi avtorji, ki so se odzvali na fotografski natečaj, in sicer Branko Benčin, Egon Cokan, Milan Dular, Mateja Gačnik Miklavž, Jožica Mikek Veber, Vinko Šebrek, Stojan Škoda in Anton Vučajnk. Njihova dela je konec meseca oktobra lani pregledala strokovna komisija, ki je med prispelimi deli izbrala po tri najboljše fotografije in serije, ki so izstopale po tehnični dovršenosti, izpovednosti, originalnosti in po vsebinskem ujemanju z razpisano temo. Vsi sodelujoči avtorji so na odprtju fotografske razstave, ki je na ogled v dveh razstaviščnih prostorih Mencingerjeve hiše do 22. februarja, prejeli priznanja za sodelovanje, Sotelšek pa je podelila tudi glavne nagrade. Nagrado za najboljšo fotografijo je prejel Branko Benčin iz Brežic, za najboljšo serijo pa Stojan Škoda iz Lokev pri Brestanici (več o razstavi v novi številki časopisa Posavski obzornik, ki bo izšel 20. januarja).

B. M.
« Nazaj na seznam
»