Časopis za pokrajino Posavje
1.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Vez« kot simbolna povezava med preteklostjo in sedanjostjo

Objavljeno: Ponedeljek, 19.10.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
aterra (1)

S postavitve razstave 12. oktobra (z leve) Dragica Čadež Lapajne, Jasna Kmetec, Miljanka Simšič in predsednica KUD Liber Branka Pirc (foto: M. H.)

KUD Liber je v soboto, 17. oktobra, zaradi koronavirusnih pogojev pripravil virtualno odprtje razstave Ex terra Krško 2020, ki so jo pripravili v soorganizaciji z Društvom keramikov in lončarjev Slovenije iz Ljubljane. Dogodek je bil šesti po vrsti, letošnja ustvarjalna tematika pa je nosila naslov Vez. Prijavilo se je 47 ustvarjalcev keramike iz Slovenije, osem pa iz Hrvaške. Razstavljajo tudi posavski umetniki in sicer Andrej Štoviček z Leskovca pri Krškem, Tatjana Potokar iz Dolenjih Skopic, Stanislav Udvanc iz Šentjerneja, vsi trije člani Društva likovnikov Krško OKO ter Alenka Venišnik in Zlatka Vučinić, obe iz Brežic in članici Društva likovnikov Brežice.
 

Predsednica društva Branka Pirc je v nagovoru dejala: »Ex terra je pod streho, natančneje pod balkonom, v atriju, postavljena je v Mencingerjevi hiši.« Ob tem je izrazila zadovoljstvo nad udeležbo in dodala, da je vez kot razpisana tematika sedla ustvarjalcem pod kožo na mnogo načinov, izvirno in zanimivo. »Vez, beseda, jezik, kultura, brez nje narod ne bi preživel. V Bohoričevem letu v našem kraju obujamo pomembno zgodovino in pričujoča razstava je le ena od zgodb tega leta,« smo lahko preko spletne povezave https://youtu.be/jsGrrja4Oz0 še slišali Pirčevo.

Med razstavljenimi deli se je sprehodil Adam Bohorič, ki ga je upodobil Boštjan Arh in se dotaknil simbolike vezi, ki jo lahko vpletemo kot vez med preteklostjo in sedanjostjo, kajti v letošnjem letu obeležujemo 500-letnico Bohoričevega rojstva. Župan občine Krško mag. Miran Stanko je izrazil zadovoljstvo nad tradicijo razstave, ki letos poteka na drugačen način, kot je med drugim še povedal. Muzejska svetovalka dr. Helena Rožman iz Mestnega muzeja Krško je nekaj besed namenila zgodovini kompleksa, ki ga sedaj poznamo z nazivom Mencingerjeva hiša. Postavitev razstave so pripravile članice strokovne komisije. Dragica Čadež Lapajne je v izjavi dejala, da v svojem opazovanju spremljanja avtorjev spoznava, kako se iz leta v leto razvijajo, iščejo ter poskušajo razne načine svojega umetniškega izražanja. Miljanka Simšič je dodala, da je bila postavitev razstave lahko delo, ker so dela dobra in je bilo potrebno najti le primeren prostor za vsakega izmed njih, da so izdelki zažareli v pravi meri. Jasna Kmetec pa je dopolnila še z besedami, da je očarana, kako je toliko različnih idej dobilo uresničitev z zelo različnimi tehnikami. Podeljenih je bilo šest častnih priznanj, ki so jih prejeli Peter Arnejčič iz Polenšaka (Ptuj), Silva Karim iz Ajdovščine, Anamarija Bukovec iz Ljubljane, Nadica Eichhorn iz Zagreba, Darinka Lapajne iz Hotedršice in Boža Černe iz Kopra. Članice strokovne komisije so predlagale posebno nagrado in častno priznanje, ki ga bo prejela Sapana Gandharb iz Hotedršice za delo Srečanje onostranstvo, glavno nagrado grand prix Ex terra Krško 2020 pa gre v roke Simoni Žiher iz Gorišnice za delo Metamorfoza III. Za kamero, zvok in montažo ter virtualno predstavitev ter katalog, ki so ga ob tem izdali, pa sta poskrbela člana KUD Liber Jure Gačnik in Mateja Gačnik. Vzporedno je v organizaciji JSKD OI Krško, ki ga vodi Tinka Vukič, potekal v ateljeju Liber spremljevalni otroški program Ex terra, na katerem je pod mentorstvom Mojce Lampe Kajtna ustvarjalo 11 otrok, ki so svojo prvo keramiko prav tako razstavili.

M. H., foto: M. H., M. G.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

04.09.2020 | Sporočilo

Evrosad - zakaj k nam?

11.11.2020 | Redakcija

Popestritev jedilnika z ribami

26.11.2020 | Redakcija

Ribe so lovile v vrečo iz jute