Časopis za pokrajino Posavje
23.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vhod v brežiški grad je ponovno 'lep'

Objavljeno: Sobota, 19.12.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
po posegu (2)

Vhodni portal ima po posegu novo, osveženo podobo.

V Posavskem muzeju Brežice, ki je v času druge razglasitve epidemije moral ponovno zapreti vrata za obiskovalce, ne mirujejo, ampak so ta čas izkoristili tudi za nekatere investicije, ki so usmerjene predvsem v izboljšanje pogojev za obiskovalce in upravljanje spomenika državnega pomena. V muzeju tudi pripravljajo nove projekte in programe za obiskovalce, ki jih že zelo pogrešajo.

Nova razsvetljava na arkadnih hodnikih, restavrirani kamniti portali

pred posegom detajl

Detajl pred posegom ...

Kot nam je povedala direktorica PMB Alenka Černelič Krošelj, so letos z novimi vrati in okni na zahodnem, arkadnem delu gradu zagotovili ne samo lepši izgled, ampak tudi neke vrste »energetsko sanacijo«, saj so prostori zaradi tega bolj »zaščiteni«. Investicija, ki se je nadaljevala iz leta 2019 ter sta jo sofinancirala lastnica gradu Občina Brežice in Ministrstvo za kulturo, je omogočila tudi sanacijo ometov in beležev na arkadah, kar je bilo nujno. »Izgled tega reprezentativnega dela, ki ga obiskovalci zagledajo najprej, je zelo pomemben. Še posebej smo hvaležni občini, ker je omogočila tudi novo razsvetljavo na arkadnih hodnikih in v tej pozni jeseni tudi restavriranje kamnitih portalov. Tako je zdaj vhod v grad ponovno 'lep'. Očiščeni in restavrirani sta vhodni 'piramidi', oba portala, sanirana je tudi kapelica sv. Florjana,« pojasnjuje in dodaja, da lahko obiskovalci tako ponovno preverijo napis nad grbom družine Gallenstein, ki se glasi: D. O. M. - ANNO CHRISTI MDCI - DEODVCE FORTUNA COMITE, kar v prevodu pomeni: Najboljšemu in največjemu Bogu - V Kristusovem letu 1601 - Bog naj bo vodnik, sreča spremljevalka. Dela je izvajalo podjetje Gnom d. o. o., po njenih besedah odlična restavratorska »delavnica«, ki ravno zaključuje tudi tretji del restavratorskih del na kamnitih elementih – stopnicah in vhodu v vinsko klet ter kamnitih portalov v pritličju. Veselijo pa se tudi osvežene osvetlitve gradu in tega dela mesta. »Prav je, da je naše mesto mesto luči in upanja ter da je grad, ki zaokrožuje južni del mesta, tudi decembra pomembna svetla točka tega burnega časa,« dodaja.
po posegu detajl

... in po posegu


Zelo pogrešajo obiskovalce in uporabnike njihovih programov

Kot še pravi Černelič Krošljeva, se vsi v muzeju zelo trudijo, da njihovo delo v tem času poteka čim bolj nemoteno. Že ob prvem zapiranju so še okrepili dejavnosti na spletu, facebooku in instagramu. S svojimi obiskovalci in uporabniki pa ostajajo v stiku tudi s pomočjo e-pošte, sporočil po »navadni pošti« in tudi s pomočjo časopisa Posavski obzornik. Letos so s podporo občine in v tesnem sodelovanju z drugimi zavodi, predvsem ZPTM Brežice, okrepili tudi različne načine promocije muzeja in »srca gradu« Viteške dvorane, ki jo predstavljajo in približujejo različnim publikam na različne načine – tudi s TV-oglasom na nacionalni televiziji. V tem času se odvija izjemno pomembna aktivnost projekta E-gradovi Posavja, ki ga vodi RRA Posavje, in sicer 3D digitalizacija osrednjih posavskih gradov, kar pomeni velik dosežek pri metodah in načinih spoznavanja, varovanja, ohranjanja in predstavljanja dediščine ter pomeni tudi nov del dobrega sodelovanja skozi projekt Gradovi Posavja in njegovo odpiranje v Posavju ter širše. »Obiskovalce muzeja in uporabnike naših razvejanih programov zelo pogrešamo. Naše delo je pestro – raziskujemo, proučujemo, pripravljamo nove projekte in programe, a je osrednji del našega poslanstva zagotovo 'živo delo oz. dostopnost dediščine v živo',« še poudari direktorica.
Alenka Černelič Krošelj (3)

Direktorica PMB Alenka Černelič Krošelj (foto: arhiv PO)


Programi za obdobje po ponovnem odprtju so že pripravljeni

Direktorica PMB še pravi, da je obdobje po prvem zapiranju in prvem odpiranju pokazalo, da niso izgubili obiskovalcev, čeprav so se morali skupaj z njimi zelo prilagoditi in je bil obisk muzeja ali prireditev pogojen s številnimi zahtevami. »Ljudje so pokazali, da imajo 'radi muzej' in da lahko skupaj z upoštevanjem vseh navodil uspešno odpremo muzej. Imamo tudi to prednost, da je naše dvorišče veliko, da smo lahko postavili premično streho ter smo bili pravo središče in »zatočišče«, ki je omogočalo tudi uživanje,« pove Černelič Krošljeva, ki je za to hvaležna vsem obiskovalcem in svojim sodelavcem. »Tudi tu je bilo izjemno pomembno sodelovanje z našimi ustanovitelji. Ker smo v Brežicah in je lastnica gradu Občina Brežice, predvsem podpora občine, župana Ivana Molana in direktorice občinske uprave mag. Gordane Radanovič. Prav naš župan je bil med najpomembnejšimi 'promotorji' našega dela in naših sodelovanj s številnimi. Ob tem smo ves čas izvajali zaupano javno službo in jo predstavljali na različne načine, predvsem pa raznovrstnim publikam,« poudarja in verjame, da bo tako tudi po tem zaprtju: »Programi so pripravljeni, v tem času sta nastali dve razstavi, pripravili pa smo tudi t. i. glasbene poslastice v povezavi z dediščino, katerih spletne premiere bodo na voljo na Youtube kanalu in Facebook profilu Posavskega muzeja Brežice

V Posavskem muzeju Brežice so pripravili GLASBENE POSLASTICE V PREPLETU Z DEDIŠČINO v družbi z Alenko Černelič Krošelj in Robertom Petanom ter posavskimi glasbeniki. Navezujejo se na štiri elemente: vodo, zemljo, ogenj in zrak. Uvodna poslastica - Voda z Majo Weiss - je bila 13. decembra, 20. decembra je na vrsti Zemlja z Elizabeto in Dragutinom Križanićem, 27. decembra Ogenj in Vorančeva kovačija, 30. decembra pa še Zrak z Marjetko Podgoršek Horžen in Špelo Troha Ogorevc. Vse spletne premiere so na določen dan ob 18. uri dostopne na Youtube kanalu in Facebook profilu Posavskega muzeja Brežice, seveda pa si jih lahko ogledate tudi še kasneje.

R. Retelj, foto: PMB

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam