Časopis za pokrajino Posavje
28.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vida Praznik razstavlja v Galeriji Ana

Objavljeno: Ponedeljek, 04.11.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Vida Pratnik, slikarka, v  (17)

Šentjernejska slikarka Vida Praznik in slikar iz Zasavja Milan Razboršek

Na dan reformacije, 31. oktobra, je potekalo v Galeriji Ana v starem delu Sevnice odprtje slikarske razstave Vide Praznik iz Šentjerneja, ki se je podala na umetniško pot pred dvema desetletjema.

Vida Pratnik, slikarka,  (162)

Na slikarskih platnih so pogosto upodobljene breze.

Želja po slikanju je v njej tlela več let, nato je začela z obiskovanjem likovnih tečajev ter ves čas izpopolnjevala svojo tehniko. Barvno harmonijo narave, ljudi in dogodkov ustvarja v akrilu, akvarelu in grafiki. Sodelovala je na več kot 60 skupinskih razstavah doma in v tujini, predstavila pa se je tudi na 14 samostojnih slikarskih razstavah. Njena tokratna v Galeriji Ana je 15. zapovrstjo, a v Sevnici ni prvič – svoja slikarska dela je postavila na ogled leta 2010 na sevniškem gradu na skupinski razstavi novomeškega likovnega in kulturnega društva Mavrica, ki ga je zadnja štiri leta tudi vodila. Vida Praznik je tudi prejemnica številnih nagrad Zveze likovnih društev Slovenije, kar jo opogumlja, da nadaljuje s potjo, ki jo notranje izpopolnuje.

DNEVNI PROSTOR JE POSTAL ATELJE

»Dnevni prostor sem si spremenila v atelje in v njem dnevno ustvarjam,« pove dolenjska umetnica z nasmehom pred odprtjem razstave in nadaljuje, da slika zaživi šele takrat, ko jo nekdo gleda. »V Galeriji Ana se predstavljam z 12 slikami v tehniki akrila na platnu ter dvema akvarelnima, osrednji motiv je narava,« še predstavi svoja razstavljena slikarska dela. »Naravo obožujem, iz nje črpam moč in tudi živim tako, da me obdaja narava,« pojasni izbor slikarskega motiva, v katerem prevladujejo »tenkolase in vitke« breze. Mnenje o razstavljenih delih je z zbranimi na dogodku delil slikar Milan Razboršek iz Izlak nad Zagorjem: »Slike na prvi pogled delujejo pomirjujoče in idilično zaradi izbranih pastelnih barv, kar je odraz avtoričinega posebnega odnosa do narave.«

GALERIJA ANA JE PO DEVETIH LETIH PONOVNO ODPRLA VRATA

Odprtje razstave, ki so jo z nastopom obogatili učenke in učenci GŠ Sevnica pod mentorstvom Francija Lipovška, je povezovala Breda Drenek Sotošek, ki jo veseli, da so se vrata galerije, ki nosi ime po njeni materi, ponovno odprla po devetih letih na pobudo Zorana Cvara. »Galerija v starem delu Sevnice mi je bila od nekdaj zelo všeč in žal mi je bilo, da so vrata vanjo zaprta, zato sem ob neki priložnosti vprašal Bredo Sotošek, ki je lastnica, kakšna je možnost, da bi v njej ponovno potekale razstave. Vedeti moramo, da je v Sevnici možnost odprtja in ogleda razstav samo v sevniški knjižnici in na gradu, manjka pa pravi galerijski prostor,« pojasni in doda, da se bo v prihodnjem mesecu s svojimi deli v Galeriji Ana predstavila Nevenka Flajs iz Krmelja.

S. R.
« Nazaj na seznam