Časopis za pokrajino Posavje
18.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vidine slike in Rokov jazz

Objavljeno: Sreda, 01.02.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
Razstava Vide Praznik  (84)

Slikarka Vida Praznik se s svojimi slikarskimi deli prvič predstavlja v Radečah.

V soboto se je v razstavnem prostoru Caffe galerije v Radečah odvijal zanimiv umetniški večer, na katerem se je s svojimi slikarskimi deli predstavila dolenjska slikarka Vida Praznik ter radeški jazzist Rok Železnik na saksofonu.

Razstava Vide Praznik  (88)

Radeški saksofonist Rok Železnik je z zaigranimi skladbami ...

Vida Praznik, ki se je rodila 23. aprila 1967 v dolenjski prestolnici, v Novem mestu, živi pa v zaselku Pristavica v občini Šentjernej, se je začela posvečati likovnemu izražanju in raziskovanju različnih tehnikih pred slabimi tremi desetletji. Barvno harmonijo narave, predvsem bele breze, ki jo navdušujejo s svojo belino, vitalnostjo, eleganco in zdravilno močjo, ustvarja v akrilu na platnu, akvarelu in grafiki. Umetnica, ki se bo junija predstavila tudi na mednarodni razstavi v Rimu, je imela doslej 20 samostojnih razstav (razstava v Radečah je 21) in več kot 100 skupinskih razstavah doma in v tujini. Njene slike odražajo kromatsko harmonijo narave, rekonstruirano v strukturni izraznosti barv s svetlobno, živahno in čustveno vplivno kakovostjo.

Razstava Vide Praznik  (90)

... privabil po odprtju razstave nekaj obiskovalk in obiskovalcev na ples.

»Vida raste kot slikarka na semantični, vsebinski ravni. Vstopati v sliko je približno tako, kot bi brali pesem, za katero je značilno, da s čim manj besedami čim več poveš. To je pomembno tudi za slike in ta čim manj se je začel pri Vidi zelo dobro razvijati, rasti. Naenkrat zna izpustiti nepomembne zadeve in poudariti pomembne – tisto, kar nas plemeniti. Za vstop v naše srce je treba nekaj več od podobe in njene podobe vplivajo na vse čute – nudijo potovanje v njen svet, med breze, na polja, v vodne globine ...« je nanizal nekaj vtisov ob ogledu razstavljenih slikarskih del Aleš Gulič.

Rok Železnik, član godbe radeških papirničarjev, je z igranjem na saksofon in plesnimi jazz skladbami popestril večer, zato se je med obiskovalkami in obiskovalci razvijala ideja o pripravi rednih mesečnih jazz koncertov. 

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam