Časopis za pokrajino Posavje
8.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Viva poslušalcem ponudila Baltski poljub

Objavljeno: Četrtek, 17.10.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Viva Baltski poljub (2)
Mešani pevski zbor Viva je 12. oktobra v Viteški dvorani Posavskega muzeja na svojem 26. letnem koncertu v dveh izvedbah v užitek ponudil Baltski poljub.

Estonija se ponaša z odličnimi zborovskimi zasedbami, dirigenti in skladatelji. Tu je doma tudi odlično zborovsko tekmovanje, ki je brez dvoma najbolj zaznamovalo letošnjo Vivino sezono. Člani Vive so bili počaščeni, da so bili izbrani v to družbo, vedeli so, da bo tekmovanje združilo vrhunske pevske sestave, zato je bil vrhunec njihovega doživljanja v Estoniji razglasitev rezultatov: dosegli so dve drugi mesti v dveh izbranih kategorijah – v kategoriji mešanih zborov in v kategoriji ljudske glasbe.
Viva Baltski poljub (3)


Spontano in načrtovano so želeli, da med poslušalce v Viteški dvorani prinesejo estonske melodije, njihova občutenja od tam in estonski veter. Tako je spored vseboval sklope: estonski vetrovi, Viva pod estonskim soncem, Viva pod estonskim soncem po ljudsko (belokranjske ljudske) in estonski spomini (Memories, noviteta in avtorski prvenec skladatelja Krištofa Strnada, ki je uglasbil poezijo estonske pesnice Caroline Pihelgas - izvirni naslov Rezilo kose-, pesnica je letos gostovala na literarnem festivalu Vilenica), K tebi želim, moj Bog, solista Marcel Slakonja (bas) in Krištof Strnad (tenor), ter Muusika/Glasba estonskega pesnika Juhana Liiva. Gledališki igralec Aljaž Jovanović je z besedilnim ustvarjanjem in interpretacijo ustvaril poseben preplet  in vzdušje med estonsko poezijo in Vivinimi zgodbami; za prevode sta poskrbela Žan Florjanič Baronik in Jure Potokar; za idejno zasnovo koncerta sta poskrbeli Mateja Jankovič Čurič in zborovodkinja Simona Rožman Strnad.

N. J. S.
 
« Nazaj na seznam