Časopis za pokrajino Posavje
24.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vivin 23. letni koncert ob prazniku občine Brežice

Objavljeno: Ponedeljek, 24.10.2016    Rubrika: KULTURA Redakcija
_MG_6879-3

MePZ Viva na 23. letnem koncertu

Mešani pevski zbor Viva Brežice
je v soboto, 22. oktobra, napolnil Viteško dvorano Posavskega muzeja pod dirigentsko palico Simone Rožman Strnad, ki Vivo uspešno vodi od samega začetka. 23. letnemu koncertu so pevci nadeli naslov Španska romanca.

To je bil večer, ko so nadaljevali z gradnjo mostov med Španijo in Slovenijo, saj se je gradnja le-teh pričela z gostovanjem Vive na 34. Festivalu Internacional de Musica de Cantonigros letos julija. Pevci Vive so si v izjemni konkurenci devetnajstih zborov prislužili v najprestižnejši in najzahtevnejši kategoriji mešanih zborov 4. mesto s posebno nagrado tekmovanja.

S koncertom so ponudili preplet slovenskih skladb, ki so jih že odpeli v Španiji, in španskimi skladbami, ki so (bodo) zazvenele na slovenskih tleh ter s skoraj 200-letno Prešernovo Rozamundo v slovenščini in španščini.

Idejno zasnovo koncerta in pripravo veznega besedila je pripravila Mateja Jankovič Čurič, interpretirali so ga Uroš Brezovšek, Andrej Cizl, Alenka Černelič Krošelj, Lovro Jurečič, David Križman, Barbara Les in Krištof Strnad, interpretka veznega besedila v španščini pa je bila Irena Hribar.

Slovensko-španski večer so bogato obarvali kitarist Marko Ferlan ter solisti Uroš Brezovšek, Lidija Cizl, Andrej Cizl, Alenka Černelič Krošelj, Lovro Jurečič in zlasti solistka Julieta Kubik de Habjanič z ljudsko iz Andaluzije Seviljski bolero. Vokalna pedagoginja Julieta je letošnjo sezono Vive obogatila s skrbjo za nego glasov, poslušanjem in svetovanji, saj so z njo spletli zanimive zvočne zgodbe.

Špansko romanco so dopolnili še plesalci Jelka in Jurij Žnideršič, Kaja Rožman, Davorin Levičar, Lara Oštrbenk in Lovro Jurečič. In je res – Viva zažiga!

N. J. S., foto: JSKD Brežice
« Nazaj na seznam